'Rusya'da eğitim sistemi ve açık ve uzaktan öğrenmenin (AUÖ) başlangıcından 2019 yılına kadar gelişimi'.
'The education system in Russia and the development of open and distance learning (ODL) from initial to 2019'.
- Tez No: 626196
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN MERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Açık ve Uzaktan Eğitim, Rus Eğitim Sistemi, Rusya'da Açık ve Uzaktan Eğitim, zaoçnoe obuçeniye, distansionnoye obuçeniye, Open and Distanced Education, Russian Education System, Open and Distance Education in Russia, zaoçnoe obuçeniye, distansionnoye obuçeniye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Dünyada ve Türkiye'de ilgili alan yazınına bakıldığında Rusya Federasyonu Eğitim Sistemi ve AUÖ ile ilgili Türkçe kaynakların azlığı göze çarpmaktadır. Uzaktan eğitimin geçirmiş olduğu tarihsel süreç içerisinde Rusya'daki uygulamaların Rusya eğitim sistemine katkıları, uygulama süreçleri ve bu süreçlerin etkilerini incelemek yararlı olacaktır. Tarihsel geçmişi çok köklü olan, kültür, dil, edebiyat ve sanatsal açıdan zengin bir geçmişi bulunan Rusya'nın dünyanın en büyük coğrafi alanına sahip olduğu da göz önüne alındığında Rusya'da Açık ve Uzaktan Eğitimin tarihsel süreç içerisinde kendine özgü uygulamalarının, geliştirmeye çalıştığı teknolojilerin bilinmesinde yarar görülmektedir. Rusçanın dünyada yaygın bir dil olarak konuşulmaması nedeniyle bu araştırma ile elde edilen verilerin, ülkedeki AUÖ'nin gelişme süreçleri ve uygulama ölçütlerinin ortaya konmasıyla Dünyada ve Türkiye'deki Açık ve Uzaktan Öğrenme Sistemi'ne sağlayacağı katkılar önemlidir. Rusya Federasyonunda Açık ve Uzaktan Öğrenmenin (AUÖ) gelişmesi, bu ülkenin coğrafi büyüklüğünden kaynaklanan kendine has özelliklere sahiptir. Rusya'daki Eğitim Sisteminin gelişimi ve Açık ve Uzaktan Öğrenme Sistemi üç döneme ayrılabilir. Birinci dönem; Başlangıçtan 1920 yılları arasında uygulanan açık öğretim uygulama denemeleri. İkinci dönem; 1920 – 1990 yılları arasında uygulanan“açık öğretim - zaoçnoe obuçeniye”adı verilen dünyanın en büyük açık eğitim sistemi uygulamasıdır. Üçüncü dönem ise 1990 yılından sonra uygulanan, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımına dayalı modern“Uzaktan Eğitim – distansionnoye obuçeniye”uygulamasıdır.
Özet (Çeviri)
When controlled, the lack of literary texts in education system of Russian Federation Education System and Open and Distanced Education (ODE) and the lack of texts in Turkish all around the world and Turkey can be seen. In the historical process of development of Distanced Education, examining the practices in Russian Educational System's advantages, the process of practice and the effects of this process would be beneficial. Considering the fact that Russia, which has a very long and rich history in culture, language, literature and art, has the largest geographical area; it is useful to know their own practices and the technologies tried to be developed of Russian Open and Distanced Education. Because of the fact that Russia isn't spoken as a common language the findings obtained with this research, with the help of taking into account the developing processes of ODE and criterion of practices, contributions to the Open and Distanced Education of the World and Turkey are important. The developing process of Open and Distanced Education (ODE) in Russian Federation has own characteristics which come from the geographical magnitude. Therefore, the development of the Education System in Russia and the Open and Distanced Education can be divided into three periods. The first period; attempts on open education practice from the beginning to 1920. Second period; it is the largest open education system in the world called“open education - zaoçnoe obuçeniye”which was applied between 1920 and 1990. The third period is the modern“Distanced Education - distansionnoye obuçeniye”practice, which was implemented after 1990, based on the use of information and communication technologies.