Örgütsel demokrasinin çalışanların bağlılık duygusu üzerindeki etkisi ve analitik bir araştırma
The impact of organizational democracy on employee loyalties and analytical study
  1. Tez No: 629532
  2. Yazar: KIVANÇ YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Demokrasi, Örgütsel Bağlılık, İletişim Sektörü, Organizational Democracy, Organizational Commitment, Communication Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Örgütlerde çalışanların bağlılık duyguları, çalışanların performansları ve buna paralel olarak örgüt verimliliği açısından önemlidir. Çalışanların bağlılık duygularının yükseltilmesinde ise örgütsel demokrasi algısı önemli olmaktadır. Demokratik örgüt yapılarında çalışanların örgüte yönelik tutum ve davranışları da olumlu olacaktır. Örgütlerde demokratik yaklaşımların benimsenmesi ve çalışanların örgüt kararlarına katılımlarının sağlanması önemlidir. Bu araştırmanın amacı örgütsel demokrasinin çalışanların bağlılık duyguları üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu araştırma örgütsel demokrasinin çalışanların bağlılık duygusu üzerindeki etkisinin tespit edilmesi amacıyla tanımlayıcı bir araştırma olarak planlanmıştır. Araştırmada öncelikle literatür taraması kapsamında örgütsel demokrasi ve örgütsel bağlılık duyguları ile ilgili tanımlamalara yer verilmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise örgütsel demokrasinin çalışanların bağlılık duyguları üzerindeki etkileri anket çalışması kapsamında incelenmiştir. Araştırmanın evreni İstanbul ilinde iletişim sektöründe çalışanlar olarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamında Yazıcıoğlu ve Erdoğan (2004) çalışmalarından faydalanılarak en az 384 çalışana ulaşılmasının %95 güven seviyesinde yeterli olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda araştırmada kolayda örneklem yöntemi kapsamında 397 kişiyle anket çalışması yapılmış ve elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Araştırma veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formu demografik özelliklere yönelik sorulardan, örgütsel bağlılık ölçeğinden ve örgütsel demokrasi ölçeğinden oluşmaktadır. Araştırmada veri analizi SPSS 22 paket programında yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre örgütsel demokrasinin normatif bağlılık üzerindeki etkisi regresyon modeli kapsamında incelendiğinde, adalet, eşitlik ve hesap verebilirlik algılarının normatif bağlılık üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Bununla beraber eleştiri ve şeffaflık algısının normatif bağlılık üzerinde etkili bir değişken olduğu tespit edilmiştir. Eleştiri algısı normatif bağlılığı negatif yönde etkilerken, şeffaflık algısı duygusal bağlılık algısını pozitif yönde etkilemektedir. Bununla beraber regresyon katsayısı incelendiğinde, örgütsel demokrasi alt boyutlarının normatif bağlılığı %28,4 oranında açıkladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Commitment feelings of employees in organizations are important in terms of employee performances and in parallel organizational efficiency. The perception of organizational democracy is important in raising employee commitment. Attitudes and behaviors of employees in democratic organization structures will be positive. It is important to adopt democratic approaches in organizations and to ensure the participation of employees in organizational decisions. The aim of this study is to investigate the effect of organizational democracy on employee commitment. This study was planned as a descriptive study to determine the effect of organizational democracy on employees' commitment. In the research, first of all, the definitions of organizational democracy and feelings of organizational commitment are included within the scope of literature review. In the last part of the study, the effects of organizational democracy on employee commitment were examined within the scope of the survey. The population of the study was identified as working in the communication sector in Istanbul. Within the scope of the research, it has been determined that reaching at least 384 employees by using Yazıcıoğlu and Erdoğan (2004) studies is sufficient at 95% confidence level. In this direction, 397 people were surveyed within the scope of sampling method and the findings were evaluated. The questionnaire was used as a data collection tool. The questionnaire consists of questions related to demographic characteristics, organizational commitment scale and organizational democracy scale. In the research, data analysis was performed by SPSS 22 package program. According to the results of the research, when the effect of organizational democracy on normative commitment is examined within the scope of the regression model, it is found that the perceptions of justice, equality and accountability do not affect normative commitment. However, it has been found that perception of criticism and transparency is an effective variable on normative commitment. While the perception of criticism affects normative commitment negatively, the perception of transparency affects the perception of emotional commitment positively. However, when the regression coefficient is examined, it is seen that the sub-dimensions of organizational democracy explain normative commitment by 28.4%.