Yaşam ve iş doyumunun duygusal emek davranışlarına etkisi: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim görevlileri üzerinde bir araştırma
Effect of life and work satisfaction on emotional labour behavior: University of Isparta Applied Sciences on teaching lecturer a research
  1. Tez No: 629940
  2. Yazar: ÖZLEM GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emek, Duygusal Emek, Yaşam Doyumu, Doyum, Labour, Emotional Labour, Life Satisfaction, Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Duygular, bir bireyin varlığını anlamlandırma sürecinde çok etkilidir. Sosyal bir varlık olarak insanlar duygularını paylaşma, etkilenme ve duygularını kontrol etme durumlarıyla karşı karşıya kalırlar. Duyguların ifade bazı formları toplumda iken belirli durumlarda uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda, insan ilişkilerinde duyguların konumu tamamen son teknoloji ve duruma göre değişir. Birey, çevresine uyum sağlamak, onu kabul etmek, sempati kazanmak, yaklaşmak veya duygularını diğer ihtiyaçlar için kontrol etmek zorundadır. Birey sosyalleşme sürecinde bu beceriyi kazanır. Bazı durumlarda, bir duygu için uygun olan başka bir duyguyu görüntülemek gerekebilir. Bu gibi durumlarda, bir birey uygun duyguyu sergilemede rol oynayabilir. Bu bağlamda, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan bireylerin bakış açıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Emotions are very effective in the process of meaning the existence of an individual. As a social being people are faced with situations of sharing their feelings, being affected and controlling their feelings. Some forms of expression of emotions may not be appropriate in certain circumstances while in society. In such cases, the position of emotions in human relations is completely State-of-the-art and varies according to the situation. The individual has to adapt to his / her environment, to accept him / her, to gain sympathy, to get closer or to control his / her emotions for other needs. The individual gains this skill through the process of socialization. In some cases, it may be necessary to display another emotion that is appropriate for one emotion. In such cases, an individual can play a role in exhibiting the appropriate emotion. In this regard, the perspectives of the individuals who are working as a lecturer at University of Isparta Applied Sciences have been examined.