Z kuşağı öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesinde girişimcilik eğitiminin rolü: Nizip ilçesindeki lise öğrencileri üzerine bir araştırma
The role of entrepreneurial education in stating the entrepreneurship tendency of generation Z's students: A research on high school students in Nizip
  1. Tez No: 630396
  2. Yazar: YONCA BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİT KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Eğilimi, Girişimcilik Eğitimi, Kuşaklar, Z Kuşağı, Entrepreneurship, Entrepreneurship Tendency, Entrepreneurship Education, Generations, Z Generation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sürekli bir değişim ve dönüşümlere entegre olan günümüz dünyasında girişimcilik; toplumların gelişmesinde, dengeli bir kalkınma stratejisinin izlenmesinde, toplum refahının sağlanmasında ve yaşam standartlarının yükselmesinde önemli bir rol almaktadır. Bu sebeple küresel ve bölgesel anlamda ekonomik ve toplumsal kalkınmanın sağlanması adına girişimcilere gereksinim duyulmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, toplumların kalkınması için bireylerin, ülke ekonomisi ve toplumun ihtiyacına göre eğitim görmeleri, eğitim gördükleri alanlarda istihdam edilmeleri ve kendi alanlarında girişimcilik kültürüne sahip olmaları, sahip olduğu kültür ve yetenekle yeni istihdam alanları yaratmaları ve girişimde bulunmaları büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın birinci, ikinci ve üçüncü bölümünde literatür çalışması yapılmış olup, girişimcilik, girişimcilik eğilimi, girişimcilik eğitimi, kuşaklar ve Z kuşağı kavramsal olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın dördüncü bölümünde Nizip ilçesindeki lise öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesinde girişimcilik eğitiminin çeşitli değişkenler çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmaya konu olan Nizip ilçesindeki farklı liselerde okuyan öğrencilerin girişimcilik eğilimleri ve girişimcilik eğitimi araştırmaya konu edinerek, alınan girişimcilik eğitimi ile girişimcilik eğilimi arasındaki ilişki düzeyleri incelenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistiksel analiz programında analiz edilmiş ve bunun sonucunda; Nizip ilçesinde araştırmaya katılan lise öğrencilerinin girişimcilik eğitimi almadıkları ancak, girişimcilik eğitimi almak istedikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre lise öğrencilerine verilecek olan girişimcilik eğitimi girişimcilik eğilimini pozitif yönde etkiledikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, entrepreneurship that is integrated to the continuous alteration and conversion has an important role in development of societies, monitoring of development strategy, meeting of public walfere, and coming up in the world. Therefore, entrepreneurs are in need of meeting economical and community development as global and regional. When viewed from this aspect, having education according to the economy of the country and the needs of society, being employed in the related education areas, having the spirit of entrepreneurship that is related to individuals own field, providing new employment areas and attempting on these areas with culture and ability are of capital importance. In the first, second and third part of this study, a literature study has been carried out, and entrepreneurship, entrepreneurship tendency, entrepreneurship education, generations, and the Z generation were tried to be explained conceptually. In the fourth part of the research, it was aimed to examine entrepreneurship education within the framework of various variables in determining entrepreneurship tendencies of high school students in the district of Nizip. For this purpose, the entrepreneurship tendencies and entrepreneurship education of students studying in different high schools in the Nizip district, which is the subject of the research, were examined, and the relationship levels between entrepreneurship education and entrepreneurship tendency were examined. The data obtained were analyzed in the SPSS 22.0 statistical analysis program and as a result, it was determined that high school students who participated in the research in Nizip district did not receive entrepreneurship education, but they wanted to study entrepreneurship. According to the results of the research, it was determined that entrepreneurship education to be given to high school students positively affect entrepreneurship education.