Ana dili ve ikinci dili Fransızca olan öğrencilerin Türkçe yazma becerileri
Turkish writing skills of native French speakers and speaking French as a second language
- Tez No: 631952
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER NURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma Becerisi, Frankofon, Hata Analizi, Yabancı Dil Olarak Türkçe, Writing Skills, Francophone, Error Analysis, Turkish As a Foreign Language
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada ana dili ve ikinci dili Fransızca olan öğrencilerin Türkçe yazma becerilerinde karşılaştıkları sorunlar araştırılmıştır. Araştırma Gazi TÖMER bünyesinde B2 düzeyinde eğitim gören 20 öğrenciyle yürütülmüştür. Çalışma grubunda yer alan öğrencilerin Türkçe yazma sorunlarını ve hatalarını belirlemek amacıyla dört etkinlik uygulanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden belge incelemesi ile elde edilen veriler Corder'ın Yabancı Dilde Hata Çözümlemesi çerçevesinde betimsel ve içerik analizine tabi tutularak yorumlanmıştır. Çalışmada hataların değerlendirilmesi aşamasında Rosmawan'ın Yaratıcı Yazmada Bütüncül Değerlendirme Ölçütlerine ve Keshavarz'ın Hata Çözümleme görüşlerine başvurulmuştur. Çalışmada ortaya çıkan bulgularda Frankofon öğrencilerin, Türkçe yazma sürecinde Fransızca ve Türkçedeki benzerliklerden oldukça yararlandıkları, iki dil arasındaki farklılıklar söz konusu olduğunda ise yazma becerisinde zorlandıkları ve sonuç olarak öğrencilerin çeşitli sebeplerle diller arası, dil içi ve gelişimsel hatalar yaptıkları tespit edilmiştir. Çalışma sonunda Frankofon öğrencilerin yazma süreçlerine katkı sağlamak ve alan uzmanlarına bir bakış açısı kazandırmak amacıyla önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the problems in Turkish writing skills encountered by the students whose mother tongue and second language are French were researched. The research were carried out with 20 students studying at B2 level within TOMER. Four tasks were implemented to determine the Turkish writing problems and errors of the students in the study group. In the research, the data obtained by document review, which is one of the qualitative research methods, were intrepreted by making descriptive and content analysis within the framework of Corder Foreign Language Error Analysis. During the evaluation of errors in the study, it has been cosulted for Rosmawan's Holistic Evaluation Criteria in Creative Writing and Keshavarz's Error Analysis views. In the findings of the study, it was determined that Francophone students benefited from the similarities in French and Turkish in the process of writing Turkish, and in the case of differences between the two languages, they had difficulty in writing skills and as a result, the students made interlingual, intralingual and developmental errors for various reasons. At the end of the sudy, suggestions were made in order to contribute to the writing process of Francophone students and to give a perspective to the field experts.