Geri Dön

Kamu bürokrasisinde, personel istihdamında eğitimin yeri ve Ankara Emniyet Müdürlüğü sivil memurlar üzerine bir araştırma

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 63298
  2. Yazar: ADNAN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN AYKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 207

Özet

ÖZET Bir çok ülkede karşılaşılan en büyük problemlerden birisi de kalifiye insangücünün yetersizliğidir. Teknoloji geliştikçe, branşlaşmış insangücüne ihtiyaç daha da artmaktadır. Bu da insan kaynakları yönetimini gündeme getirmekle beraber planlama, iş etüdü, iş analizi ve eğitim kavramlarını gelişmişlik seviyesi arttıkça, daha fazla ön plana çıkarmaktadır. Kalkınma ve gelişme için, nitelikli insangücünü yetiştirmek, istihdamda eğitimin yerinin tespit edilmesi ve eğitimin öneminin ortaya konmasıyla mümkündür.“Kötü kanunlar, nitelikli insanlarla iyi şekilde uygulanabilirler, ancak iyi kanunlar niteliksiz insanlarla iyi şekilde uygulanamazlar”sözü de kalifiye insanın önemini ortaya koymaktadır. Türk Kamu Personel yönetiminde liyakat, kariyer ve sınıflandırma ilkelerine yer verilmiş olup, bunlar içinde liyakat ilkesinin önemi vurgulanmıştır. Türk Personel Yönetimi, teknolojik ve sosyal yaşamdaki süratli değişime ayak uydurabilecek bir esnekliğe sahip değildir. Tam anlamıyla istihdam politikaları ortaya konmamış ve insangücü planlaması yapılmamıştır. Personel alma işlemleri her kamu kurumunca kendi bünyesinde yapılmakta olup, siyasi otoritenin insiyatifine bırakılmıştır, istihdamda eğitimin yeri ve önemi Türk Kamu Personel Yönetiminde bir anlam ifade etmemektedir. Bizim bu araştırmamız de teorik ve amprik olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Teorik kısımda Türk Personel Yönetiminde istihdamda eğitimin yeri ve önemi incelenmiş bunlar arasında ilişki veya ilişkisizlik ortaya konmaya çalışılmıştır. Amprik kısımda ise, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde görevli sivil memurlar üzerinde anket uygulanarak, bunlardan elde edilen sonuçlardan hareketle değerlendirmeler yapılarak bazı öneriler sunulmaya çalışılmıştır.

Özet (Çeviri)

11 SUMMARY Lack of qualified manpower is one of the biggest problems faced by many countries. Technological developments have increased the need for qualified labour-force. Although this brings forth the issue of the management of labour force. The concepts of planning job study, occupation analysis and education gain more importance. To make improvement and development possible, it is necessary to increase the number of qualified people, to determine the role of education in employment and the importence of education.“Bad laws may be put into effect by qualified people but good laws cannot be put into effect by unqualified people”. This statement supports the importance of qualified people. In Turkish public personnel management efficiency, career and classification. Principles are mentioned and the importance of the principle of efficiency is determined. Turkish Public Personnel Management isn't flexible enough to keep up with the speed of improvements in technology and social life. Employment policies haven't been deary defined and man power planning hasn't been made. Every public organization determines its own employment policy and is influenced by political authorities. Because of this reason, education and it is role donot mean much in Turkish Public Personnel Management. This research consists of two parts which involue theoretical and empirical framework. In the theoretical part, the role of education and its importance in employement are examined in the Turkish Public Personnel Management. An attempt has been made to determine the related and unrelated parts between education and employment. In the empirical part, a survey has been made on the civil servants working at the directorate of Ankara police force. Then, the answers given to the guestions of the survey are analyzed and some suggestions are made.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de kamu istihdamında partizanlık algısı ile politik yozlaşmanın nedenleri ve çözüm önerileri

    Başlık çevirisi yok

    HASAN KAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Kamu YönetimiMarmara Üniversitesi

    Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUZAFFER KOÇ

  2. Belediye şirketlerinin bağlı olduğu belediyeler ile ihale ilişkileri: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği

    Relationships between municipalities and municipal companies in the tenders:sample of İstanbul Büyükşehir Belediyesi

    RAMAZAN KOCA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Kamu Yönetimiİstanbul Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYŞEGÜL YAKAR ÖNAL

  3. Cumhuriyetten günümüze Türk kamu bürokrasisinde örgütsel büyüme olgusu

    Case of organizational growth in Turkish public bureaucracy, from republic to present

    CANSU GÖRGÜLÜ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Kamu YönetimiDumlupınar Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. CANTÜRK CANER

  4. Temsili bürokrasi uygulamaları ve Türkiye

    Representative bureaucracy practices and Turkey

    ÖZGE HAMEŞ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Kamu YönetimiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NAMIK KEMAL ÖZTÜRK

  5. II. Abdülhamid Dönemi (1876-1908) Osmanlı bürokrasisinde gayrimüslimler

    Non-Muslims in the Ottoman bureaucracy during the reign of Abdul Hamid II

    ABDÜLHAMİT KIRMIZI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Kamu YönetimiHacettepe Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BAHATTİN YEDİYILDIZ