Ülkemizde tüketime sunulan tarçın örneklerinin kalite kontrolü ve kumarin analizi
Qualıty control and coumarın analysıs of cınnamon samplesavaılable ın the retaıl markets ın Turkey
- Tez No: 635504
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKALP İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Cinnamomum, Kalite Kontrol, Uçucu Yağ, Kumarin, Cinnamomum, Quality Control, Essential Oil, Coumarin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tarçın, bazı Cinnamomum Schaeff. (Lauraceae) türlerinin kurutulmuş kabuklarından elde edilen bir drogtur. Dünyanın en eski ve en sık tüketilen baharatları arasındadır. Yüzlerce tarçın çeşidi bilinmesine rağmen yaygın olarak dört tip tarçın ticari bakımdan öne çıkmaktadır. Ekonomik açıdan değerli bu tarçın türleri, Cinnamomum verum J. Presl, Cinnamomum cassia (L.) J. Presl, Cinnamomum burmanni (Nees & T.Nees) Blume ve Cinnamomum loureiroi Nees'dir. Tez kapsamında toplam 25 adet tarçın örneği ile çalışma yapılmıştır. Tarçın numunelerinden hidrodistilasyonla elde edilen uçucu yağların bileşimleri GK-AİD ve GK/KS sistemleri ile belirlenmiş, %0.1'den büyük bileşenlerin bağıl yüzde miktarları belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda uçucu yağlarda ana bileşenin trans- sinnamaldehit (%69-96) olduğu belirlenmiştir. Bu majör bileşik dışında cis- sinnamaldehit, sinnamil asetat, α-terpineol, öjenol, bornil asetat, sinnamil asetat, α- kopaen, α-murulen, β-karyofilen gibi mono ve seskiterpenler ile kumarin saptanmıştır. Örneklerden hazırlanan etanol ekstreleri ve 6 farklı örnekten hazırlanan soğuk ve sıcak su ekstreleri için kumarin miktar tayini yapılmış ve her iki sistemde de (YPSK, GK/AİD) %95 benzer sonuçlar elde edilmiştir. Toplamda 4 örnek C. verum ve C. cassia olarak anatomik ve morfolojik karakterleri ile kolayca diğer türlerden ayırt edilmiştir. 25 örneğin 13'ü C. burmanni, bir tanesi C. loureiroi olarak tespit edilmiştir. Ayrıca başlıca 4 tip olarak sınıflandırılan tarçın çeşitlerinin mikroskobik karakterlerine uymayan 2 farklı anatomide tarçın örnekleri tespit edilmiştir. 25 örnek arasında Türkiye pazarından toplanan 23 tarçın örneğinin 22 adetinin cassia tip tarçın olduğu, kumarin miktarının 24 kata kadar değişkenlik gösterebildiği tespit edilmiştir. Bu nedenle cassia tip tarçınların türüne bakılmaksızın, belirli miktarın üzerinde kullanımının güvenli olmadığı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cinnamon is a drug obtained from the dried peels of some Cinnamomum Schaeff. (Lauraceae) species. It is one of the oldest and most frequently consumed spices in the world. Although hundreds of cinnamon varieties are known, four types of cinnamon commonly stand out commercially. These economically valuable cinnamon types are Cinnamomum verum J. Presl, Cinnamomum cassia (L.) J. Presl, Cinnamomum burmanni (Nees & T.Nees) Blume and Cinnamomum loureiroi Nees. The study was carried out with a total of 25 cinnamon samples. The compositions of essential oils obtained by hydrodistilation from cinnamon samples were determined by GC-FID and GC/MS systems, and relative amounts of components greater than 0.1% were determined. As a result of the analysis, it was determined that the main component in essential oils is trans-cinnamaldehyde (69-96%). Apart from this major compound, mono and sesquiterpenes such as cis-cinnamaldehyde, cinnamil acetate, α-terpineol, eugenol, bornyl acetate, cinnamil acetate, α-copaene, α-muurulene, β-caryophyllene are detected. For the ethanol extracts prepared from the samples and cold and hot water extracts prepared from 6 different samples, coumarin was determined and 95% similar results were obtained in both systems (HPLC, GC/FID). In total, 4 of the samples were easily distinguished from other species with their anatomical and morphological characteristics as C. verum and C. cassia. Of the 25 samples, 13 were identified as C. burmanni and one as C. loureiroi. Also, two different types of cinnamon anatomy were found that did not conform to the microscopic character of the cinnamon varieties classified as four types. It is determined that 22 of the 23 samples that are collected from Turkey Market are cassia type of cinnamon and the amount of coumarin may vary up to 24 fold. Therefore, regardless of the type of cassia cinnamon, it is considered unsafe to use over a certain amount.