Kamu ve özel sektör kesimlerinde yönetimde gelişme ve ilerlemeyi etkileyen faktörler: Türk yöneticiler arasında karşılaştırmalı bir araştırma
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 63734
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Son yıllarda çalışma yaşamındaki kadın oram sürekli artmasına rağmen, gelişmiş ülkeler dahil, tüm dünyada örgüt yönetimlerinde az sayıda kadın vardır ve üst düzeylere doğru çıkıldıkça bu sayı daha da azalmaktadır. Bu çalışmanın amacı, cinsiyet farklılığının özellikle kadınlar için, örgüt yönetimlerinde yer alma ve ilerleme açısından etkilerini incelemektir.. Çalışmada yönetici düzeyindeki çoğu kadının, örgütlerde cinsiyet ayrımcılığı ile karşılaştıkları varsayımından yola çıkılarak, Batılı ülkelerde geçerli olduğu öne sürülen bu ayrımcılığın Türkiye'de de etkili olup olmadığı tartışılmaktadır. Çalışmanın son bölümünde, Tharenou, Latimer ve Conroy'un (1994) Avustralya'da yapmış olduğu bir uygulama temel alınarak, Ankara'da faaliyet gösteren 18 kamu ve özel sektör örgütünde çalışan 100 kadın ve erkek yönetici üzerinde soru kağıdı yöntemi kullanılarak yapılan bir araştırmaya yer verilmektedir. Soru kağıdı araştırmasından elde edilen bulgular, Türkiye'den seçilmiş bu örgütlerdeki kadın yöneticiler için yönetimde ilerlemede en önemli sorunun, Batılı ülkelerdeki gibi cinsiyet ayrımcılığı değil,“torpil”ve adam kayırma anlayışı olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Although in recent years, there has been a continuos increase in the number of working women in the industrialised countries, the numbers are very low in management & get even less towards the higher levels of the hierarchy. The aim of this study is to examine the effects of the difference of sex, on reaching & advancing in managerial positions in organisations. Taking as a starting point the hypothesis that, women in management encounter sexual discrimination in organisations, it is argued if the situation prevalent in Turkey is the same as well. In the final part of the paper, replicating the one conducted by Tharenou, Latimer & Conroy in Australia in 1994, the results of a research carried out on 18 public and private firms in the services sector is discussed. The results of the research suggests that, for the woman managers in the selected organisations from Turkey, the main problem in the process of managerial advancement is favouritism instead of the prevalent sexual discrimination in the Western countries.
Benzer Tezler
- Küreselleşme ve yerelleşme bağlamında bölgesel kalkınma ajansları
Regional development agencies and local context of globalization
MAHMUT UMUT FERMAN AKBULUT
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Kamu YönetimiSelçuk ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET GÖKÜŞ
- Türkiye iktisat politikalarının belirlenmesinde iktisadi kurum-kural ve kuruluşların rolleri
Başlık çevirisi yok
İBRAHİM GÜRAN YUMUŞAK
- Contribution a la recherche d'un cadre juridique pour un droit international de laconcurrence plus efficace
Daha etkin bir uluslararası rekabet için hukuki çerçeve arayışı
ALİ CENK KESKİN
Doktora
Fransızca
2009
HukukGalatasaray ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
PROF. DR. JEAN MARC SOREL
PROF. DR. HALİL ERCÜMENT ERDEM
- Bölgesel kalkınmada yeni bir model: Kalkınma ajansları ve Türkiye'de uygulanabilirliği
A New model on regional development: Development agencies and their applicabilitiy in Turkey
KILIÇ KAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
Kamu YönetimiAtılım ÜniversitesiKamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
PROF.DR. İSMAİL BİRCAN