Yetenek yönetim uygulamaları ile örgütsel çekicilik ilişkisinde işveren markasının aracılık rolü
The mediating role of employer brand in the relationship between talent management practices and organizational attractiveness
  1. Tez No: 955793
  2. Yazar: ALMOTASEMBELAH H. A. ABUALKAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP BENLİGİRAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Çekicilik, Yetenek Yönetimi Uygulamaları, İşveren Markası, Stajyerler, Organizational Attractiveness, Talent Management Practices, Employer Brand, Interns
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmanın amacı örgütsel çekiciliğin artırılmasını sağlamaktır. Bu amaçla çalışma, yetenek yönetimi uygulamaları ile örgütsel çekicilik arasındaki ilişkiye ve bu ilişkide işveren markasının aracılık rolüne odaklanmıştır. Araştırmanın amacına ulaşmak için nicel yaklaşım izlenmiş ve veri toplama süreci dijital ortamda gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, yapılandırılmış Google Forms aracı kullanılarak bir anket formu oluşturulmuş ve üniversite kariyer merkezleri ve farklı dijital platformlar aracılığıyla potansiyel katılımcılara ulaştırılmış; 391 katılımcıdan elde edilen veriler analiz edilmiştir. Yapılan analizlerin sonuçları işveren markasının şekillenmesinde yetenek yönetimi uygulamalarının belirleyici bir rol oynadığını ve bu uygulamaların işletmenin dışarıdan algılanan itibarı üzerinde güçlü bir etki yarattığını; yetenek yönetimi uygulamalarının örgütsel çekicilik üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu; işveren markasının örgütsel çekicilik üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunduğunu; yetenek yönetimi uygulamaları algısının örgütsel çekicilik algısını şekillendirirken işveren markasının önemli bir aracı faktör olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to increase organizational attractiveness. To this end, the study focused on the relationship between talent management practices and organizational attractiveness and the mediating role of employer branding in this relationship. A quantitative approach was employed to achieve the research objective, and data collection was conducted digitally. A survey was created using the structured Google Forms tool and distributed to potential participants through university career centers and digital platforms. Data obtained from 391 participants were analyzed. The results of the analyses demonstrated that talent management practices play a decisive role in shaping employer branding and that these practices have a strong impact on the organization's perceived external reputation. The impact of talent management practices on organizational attractiveness is statistically significant. The employer brand has a significant impact on organizational attractiveness. The employer brand is a significant mediating factor in shaping the perception of talent management practices and the perception of organizational attractiveness.