Kamu personellerinin tüketici karar verme tarzlarının yaşam tarzlarını etkileme düzeyinin incelenmesi (Şırnak ili örneği)
An investigation of the level of consumer decisionmaking of public staff influencing their lives (Şırnak city example)
  1. Tez No: 647073
  2. Yazar: UĞUR DAYANAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL SUGÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Tarzları, Yaşam Tarzları, Consumer, Consumer Styles, Lifestyles
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı Şırnak il merkezinde görev yapan kamu personellerinin algılarına göre sahip oldukları tüketici karar verme tarzlarının, yaşam tarzlarını yordama düzeyini tespit etmektir. Ayrıca kamu personellerinin kişisel özelliklerine göre, tüketici karar verme tarzları ve yaşam tarzlarına ilişkin algı düzeylerinde farklılık olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2019-2020 yılı içerisinde Şırnak il merkezinde görev yapan kamu personelleri; örneklemi ise 620 kamu personeli oluşturmaktadır. Araştırmada kamu personellerinin tüketici karar verme tarzlarını ölçmek amacıyla, Sproles ve Kendal (1986) tarafından geliştirilen ve Dursun, Alnıaçık ve Tümer Kabadayı (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan“Tüketici Karar Verme Tarzları Ölçeği”; Hamşıoğlu (2013) tarafından geliştirilen“Yaşam Tarzları Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçekler aracılığı ile toplanan verilerin çözümlenmesinde istatistiksel veri programı kullanılmıştır. Ölçeklerden alınan puanlara ait frekans, aritmetik ortalama ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Ortalama puanlar arasındaki farkların anlamlılığını test edebilmek amacıyla, bağımsız gruplar t- testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Değişkenlerin yordama düzeyini tespit edebilmek amacıyla çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,5 olarak alınmıştır. Araştırma verilerinin analiz edilmesi sonucunda, kamu personellerinin algılarına göre tüketici karar verme tarzlarının, yaşam tarzlarının alt boyutlarını çeşitli düzeylerde anlamlı bir biçimde yordadığı; kamu personellerinin algılarına göre, kişisel değişkenlerin tüketici karar verme tarzlarının ve yaşam tarzlarının farklı alt boyutlarında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the level of consumer decision-making styles and lifestyles that the public personnel working in the Şırnak city center have based on their perceptions. The study also investigates whether public personnel differ in their level of perception of consumer decision-making styles and lifestyles based on their personal characteristics. The research population consists of public personnel working in the Şırnak city center in 2019 and 2020, and the research sample involves the 620 public personnel. In this study,“The Scale of Consumer Decision-Making Styles”developed by Sproles Kendal (1986) and adapted into Turkish by Dursun, Alnıaçık, and Tümer Kabadayı (2013) and“The Scale of Lifestyles”developed by Hamşıoğlu (2013) were used to measure the consumer decision-making styles of public personnel. The statistical analysis software was used in the analysis of the research data collected through these scales. The frequency, mean rank, and percentage values acquired from the scales were calculated. Independent samples t-test and one-way ANOVA tests were performed to determine the significance levels between the mean ranks. Multiple regression analysis was conducted to identify the predictive power of the variables. The level of significance was taken as .05. As a result of the analysis of the research data, it was found out that consumer decision-making styles based on the perceptions of public personnel significantly predict the sub-dimensions of their lifestyles at various levels. Furthermore, personal variables were found to have significant differences in the different sub-dimensions of consumer decision-making styles and lifestyles based on the perceptions of public personnel.