Ceza İnfaz Kurumlarında Afet ve Acil Durum Planlaması (CİKAP): İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu uygulaması
Disaster and Emergency Planning in Penal Institutions (CİKAP): İzmir Women's Closed Penal Institution application
- Tez No: 662664
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHMİ VOLKAN AKYÖN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Acil durum, Afetler, Acil durum ve afet planlaması, Ceza infaz kurumları, Emergency, Disasters, Emergency and disaster planning, Penal execution institution
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Ülkemizde son zamanlarda daha sık meydana gelen afetler dikkate alınamayacak kadar önemsiz olmamakla birlikte hayatımızın içine daha çok yerleşmeye başlamıştır. Bu sebeptendir ki bütün kurum ve kuruluşların kendilerine ait afet ve acil durum planına ihtiyaç duyduğu anlaşılmaktadır. Ancak kurum ve kuruluşların afet ve acil durum planlarını tek başına değil de diğer kurumlarla koordineli olarak hazırlamaları gerekmektedir. Öncesinde yaşanan ve yaşanılabilecek afetler de göz önüne alınarak hazırlanan afet ve acil durum planları kurum ve kuruluşlar için model oluşturarak afet öncesi, anı ve afet sonrasında daha başarılı olmayı sağlayacak olup bu sayede deprem, yangın vb. afet durumlarında daha az can ve mal kaybı yaşanabilecektir. Bu çalışmada, uygulanabilir afet ve acil durum planlarının ışığında ceza infaz kurumu afet ve acil durum planında ve İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda karşılaşılabilecek sorunların tespiti ve çözüm yolları aranmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı, afet ve acil durum planı ve ceza infaz kurumlarının afet ve acil durum planını uygulamalarının değerlendirilmesidir. Bu bağlamda İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 19-53 yaş aralığında çalışan 55 kadın ve 11 erkek personel araştırmaya katılmıştır. 30 sorudan oluşan bir anket çalışması yapılarak acil durum ve afet bilgi düzeyleri ölçülmüştür. Eğitim ve tatbikat yapılmıştır. Eğitim sonrasında katılımcılardan aynı anket sorularını yeniden cevaplandırılması istenmiştir. Sonuç olarak katılımcıların eğitim öncesi ve eğitim sonrası verdikleri doğru cevap sayılarında pozitif yönde artış gösteren anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla acil durum ve afet konusunda ceza infaz kurumları çalışanlarına belirli aralıklarla eğitim verilmesinin gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Although the disasters that have occurred more frequently recently in our country are not too insignificant to ignore, they have started to become more embedded in our lives. For this reason, it is understood that all institutions and organizations need their own disaster and emergency plan. However, institutions and organizations need to prepare disaster and emergency plans not alone, but in coordination with other institutions. Earthquake, fire and so on. less loss of life and property may occur in disaster situations. In this study, it has been tried to identify the problems that may be encountered in the Institution of applicable disaster and emergency plans and to seek solutions. In the light of the disaster and emergency plan of the penal institution and İzmir Women's Closed Prison execution. The aim of the study is to evaluate the disaster and emergency plan and the implementation of the disaster and emergency plan of penal institutions. In this context, 55 judges and 11 male personnel working between the ages of 19-53 in İzmir Women's Closed Penitentiary Institution participated in the study. Emergency and disaster information levels were measured by conducting a survey consisting of 30 questions. Training and exercises have been done. After the training, the participants were asked to answer the same questionnaire questions again. As a result, it was determined that there were significant differences that showed a positive increase in the number of correct answers given by the participants before and after the training. Therefore, it has been stated that training should be given to prison staff at regular intervals on emergency and disaster issues.