Yeşil ekonomi ve sürdürülebilir büyüme kapsamında Türkiye'nin ve Almanya'nın iklim değişikliği ile mücadele kamu spotlarının göstergebilimsel analizi
Semiotic analysis of green ecomy and sustainable development and the struggle within Turkey's public spotlight with Germany's climate change
  1. Tez No: 664351
  2. Yazar: DİLARA GEÇGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, İşletme, Economics, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil ekonomi, yeşil işletmecilik, göstergebilim, Türkiye, Almanya, Green economy, green business, semiotics, Turkey, Germany
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzün en çok tartışılan konularından biri küresel iklim değişikliği krizidir. Doğal iklim değişikliğinin aksine krize neden olan bu iklim değişikliğinin nedeni insanlardır ve bu krizin yaşanmasında en çok sorumluluk payı geleneksel yönetim anlayışına sahip işletmelerdedir. Bu çalışma küresel iklim değişikliği karşında Türkiye ve Almanya ülkelerinin iklim değişimine karşı tutumlarını incelemekte ve karşılaştırmalı bir perspektif çizmektedir. Bu bağlamda hem gelişmekte olan ülkeler hem de gelişmiş ülkeler açısından küresel iklim değişikliği krizinin yönetim durumu ve krize yönelik yürütülen çalışmalar yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada iklim değişikliği ile mücadele kamu spotları aracılığıyla Türkiye'de ve Almanya'da ülke yöneticilerinin insanlarda nasıl bir davranış değişikliği oluşturmak istediğine bakılmıştır. Küresel iklim değişikliği krizine karşı toplumsal bilinci ve farkındalığı nasıl geliştirmeye çalıştıkları, buna bağlı olarak yeşil işletmecilik anlayışını nasıl etkiledikleri, işletmelerin hangi nedenlerle yeşil işletme olacağı, bu durumda işletmelere düşen yükümlülükler ve sorumluluklar nelerdir sorularına cevap aranmıştır. Kamu spotlarında iklim değişikliği ile mücadele mesajlarının işletmelere ve topluma nasıl verildiği göstergebilimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Kamu spotları filmleri incelendiğinde; işletmelerin doğa dostu üretim seçeneklerine yönlendirildiği, bu çerçevede yenilenebilir enerjilerle üretim faaliyetlerinin yapılması, doğa dostu ambalajların kullanılması mesajları bulunmaktadır. Almanya'nın kamu spotu filminde, söz konusu krizin herkes tarafından bilindiği ve buna bağlı olarak kamu spotunda rasyonel çekiciliğin uygulandığı; 2050 yılına kadar çevre dostu uygulamaların başarıyla hayata geçirilerek karbon salınımını düşürme hedefine ulaşılacağı gösterilmektedir. Türkiye'nin kamu spotu filminde duygusal ve korku çekiciliği uygulanarak işletmelerde/tüketicilerde genel olarak toplumda iklim değişikliği krizinin farkına varma çağrısı bulunmaktadır. Ayrıca bu çalışmada küresel iklim değişikliği krizi ile gündeme gelen yeşil ekonomik faaliyetleri, yeşil ekonomiye ilişkin politikaları, küresel iklim değişikliği krizinin sosyo-ekonomik etkilerini, çevresel etkilerini, bu etkilerin işletmeleri nasıl etkilediğini ve yeşil yönetim kültürüne nasıl yön verdiğini genel boyutlarıyla disiplinler arası şekilde görmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
One of the most controversial issues today is the global climate change crisis. Contrary to natural climate change, the cause of this crisis is people and the most responsibility share in this crisis is in businesses with traditional management understanding. This study in Turkey despite global climate change and to examine their attitudes towards climate change in Germany and draws a comparative perspective. In this context, it has been tried to interpret the management status of the global climate change crisis and the studies conducted regarding the crisis in terms of both developing countries and developed countries. In this study, the public spotlight in Turkey through the struggle with climate change and how to create the look you want a change in behavior in humans country manager in Germany. The questions of how they try to develop social awareness and awareness against the global climate change crisis and how they affect the understanding of green business, for what reasons the businesses will become green enterprises, in this case, what are the obligations and responsibilities of the businesses are sought. How messages are delivered to businesses and the society in public service announcements has been analyzed using semiotic analysis method. When the public service ads are examined, there are messages that enterprises are directed to environmentally friendly production options, ensuring production with renewable energies and using environmentally friendly packaging. Germany is known by the public that everyone said the crisis in the spotlight and while expressing will reduce carbon emissions by 2050. Turkey's public spotlight based rather than fear appeal marketing and climate change, there is a call to recognize the crisis. In addition, in this study, it is possible to see the green economic activities that came to the agenda with the global climate change crisis, the policies regarding the green economy, the socio-economic effects of the global climate change crisis, the environmental effects, how these effects affect the businesses and how they guide the green management culture in an interdisciplinary manner.