Yerel yönetimlerde finansman
Financing in local governments
- Tez No: 669655
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GENCAY KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: yerel yönetimler, finansman, belediyeler, finansal analizler, local government, financing, municipalities, financial analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Devletler sınırları içerisinde yaşayan fertlerin genel nitelikli ihtiyaçlarını kamu hizmetleri yolu ile sağlamaktadır. Çağdaş kamu yönetimi anlayışı yerel halk tarafından talep edilen kamu hizmetlerinin yerel yönetimler tarafından sağlanmasını öngörmektedir. Yerel yönetimler görevlerini ifa ederken çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadır. Bunlardan en önemlisi mali sorunlardır. Yerel yönetimlerin mali sorunları denilince akla ilk gelen finansal kaynak yetersizliği ve merkezi yönetime olan bağımlılıktır. Yerel yönetimlerin finansman sağlarken merkezi yönetime bağımlılığın artması hem mali özerkliği hem de idari özerkliği tehlikeye sokmaktadır. Kendi kendini yöneten, demokratik ve etkin bir yerel yönetim yaratmanın en önemli koşulu, yerel yönetimlerin mali yönden özerk bir yapıya kavuşturulmasıdır. Bu nedenle, yerel yönetim birimlerinin kendi finansman kaynaklarını geliştirebileceği yapıların oluşturulması, yerel yönetimlerin finansman kaynakları içerisinde yoğunluğun öz gelirlere verilmesi ve yerel yönetimlerin kaynak yaratma ve vergilendirme konusunda geniş yetkilerle donatılması gerekmektedir. Üniter yapılı bir ülke olan Türkiye'de yerel yönetim finansman sistemi, esas olarak merkeze bağımlı bir yapıdadır ve bu durum birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Ülkede yaşanan gelişmeler ile birlikte artan hizmet yükü sonucunda yerel yönetim birimlerinin özellikle yetki alanı genişliği, üstlendikleri hizmetler ve nüfus yoğunluğu ile birlikte değerlendirildiğinde belediyelerin harcama düzeylerinde artışa sebep olmaktadır. Fakat ülkede yerel yönetimlere, görev ve sorumluluklarıyla orantılı finansman kaynağı sağlanamamaktadır. Bu araştırmanın amacı, yerel yönetimler finansmanının incelenmesidir. Araştırmada yerel yönetimlerde kullanılan finansman kaynakları incelenmiş olup Antalya Büyükşehir Belediyesi örneği ile meydana gelen mali değişiklikler ile turizm başkenti olmasına rağmen beklenen gelirlere ulaşılamadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It provides the general quality needs of individuals living within the borders of states through public services. The understanding of modern public administration stipulates that the public services demanded by the local people will be provided by local administrations. Local governments face various problems while performing their duties. The most important of these are financial problems. When it comes to the financial problems of local governments, the first thing that comes to mind is the lack of financial resources and dependence on the central government. Increasing dependence on local governments while providing financing to local governments endangers both financial autonomy and administrative autonomy. The most important condition for creating a self-governing, democratic and effective local government is that local governments should be financially autonomous. For this reason, it is necessary to establish structures where local government units can develop their own financing resources, to concentrate local government financing resources on own revenues, and to provide local governments with broad powers for fund raising and taxation. The unit is made of a country that local government financing system in Turkey is mainly dependent on a central structure and this brings many problems. As a result of the increasing service burden with the developments in the country, when the local government units are evaluated together with the scope of the authority, the services they undertake and the population density, they cause an increase in the spending levels of the municipalities. However, the country cannot provide financial resources in proportion to its duties and responsibilities. The purpose of this research is to examine local government financing. In the study, the financing resources used in local governments were examined and it was observed that the expected revenues could not be achieved despite the financial changes that occurred with the example of Antalya Metropolitan Municipality, although it is a tourism capital.