Pandemi sürecinde uzaktan ve yüz yüze okul öncesi eğitimi alan çocukların sosyal becerilerinin karşılaştırılması
Meeting the social skills of children receiving pre-schooleducation remotely and face-to-face during the pandemic
  1. Tez No: 669696
  2. Yazar: HANDE HASİBE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUNİSE DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Yüz Yüze Eğitim, Pandemi, Sosyal Gelişim, Okul Öncesi Eğitim, Distance Education, Face-to-Face Education, Pandemic, Social Development, Preschool Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı uzaktan ve yüz yüze okul öncesi eğitim alan çocukların sosyal becerilerini karşılaştırmaktır. Ayrıca uzaktan ve yüz yüze okul öncesi eğitim veren öğretmenler ile uzaktan okul öncesi eğitim alan çocukların velilerinin uygulama sürecine ilişkin görüşleri incelenmiştir. Araştırmada nicel ve nitel veri toplama yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma desen tekniklerinden açımlayıcı sıralı karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Şırnak İli'nin Cizre İlçesinde, bir bağımsız anaokulu ve ilkokula bağlı anasınıfında, yüz yüze ve uzaktan okul öncesi eğitim alan toplam 42 çocuk oluşturmaktadır. Nitel çalışma grubunu ise 10 öğretmen ile uzaktan okul öncesi eğitim alan çocukların ailelerinden toplam 20 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada bir dönem boyunca (on iki hafta) çocuklar normal sürecinde (uzaktan ve yüz yüze) eğitim almış ardından veriler Avcıoğlu (2007) tarafından 4-6 yaş için hazırlanan Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği ile toplanmıştır. Toplanan nicel verilerin analizinde araştırmanın alt problemleri bağlamında; Shapiro-Wilk Normal Dağılım Testi, t-testi yapılmıştır. Nitel verileri toplamak için araştırmacılar tarafından hazırlanan görüşme soruları alanda uzman akademisyenlerin görüşüne sunulmuş son hali verildikten sonra zoom aracılığı ile önce ailelerden daha sonra öğretmenlerden görüş alınmıştır. Nitel verilerin analizinde ise betimsel içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutuna yönelik olarak yapılan istatistiksel işlemler sonucunda, uzaktan ve yüz yüze okul öncesi eğitim alan çocukların toplam sosyal beceri puanları karşılaştırıldığında yüz yüze eğitim alan çocukların toplam sosyal beceri puanları daha fazla çıkmıştır. Yapılan etki büyüklüğü testine göre ortaya çıkan farkın byük bir etki olduğu bulunmuştur. ''Kızgınlık Davranışlarını Kontrol Etme'' ve ''Değişikliklere Uyum Sağlama Becerileri'', ''Akran Baskısı İle Başa Çıkma Becerileri'', ''Sözel Açıklama Becerileri'', ''Kendini Kontrol Etme Becerileri'', ''Amaç Oluşturma Becerileri'', ''Dinleme Becerileri Görevleri Tamamlama Becerileri'', ''Sonuçları Kabul Etme Becerileri'' alt boyutlar kapsamında yüz yüze okul öncesi eğitim alan çocukların sosyal beceri puanları daha fazla çıkarken ''Kişiler Arası Beceriler'' alt boyutunda bir farklılaşma çıkmamıştır. Araştırmanın nitel boyutuna yönelik olarak yapılan görüşmelere yönelik betimsel analizler sonucunda görüşme yapılan öğretmenler, yüz yüze eğitim sürecinde çocukların etkinliklere daha aktif, daha istekli katıldıklarını ve arkadaşları ile daha etkileşimli olduklarını belirtmişlerdir. Ayrıca öğretmenlerin bu süreç içinde bireysel etkinliklere daha çok yer verdikleri, çocukların sosyal becerilerini destekleyecek drama, deney gibi çalışmalara daha fazla yer verdikleri, yaparak yaşayarak öğrenmelerine fırsat verdikleri ve çocuklara model oldukları saptanmıştır. Uzaktan eğitim sürecine yönelik öğretmen görüşlerinden elde edilen sonuçlara göre çocukların anneye bağımlılıklarının arttığı, bağımsız hareket etme becerilerinin azaldığı, içedönüklüğün, arkadaşa/okula özlemin ve çocuklarda kaygı ve stresin arttığı belirlenmiştir. Bunun yanında uzaktan eğitim süreci içinde çocukların sosyal gelişim ve ilişkileriyle ilgili olarak öğretmenler, çocukların akranlarının çok azaldığını, sosyal ihtiyaçlarının yeterince karşılanmadığını, iletişimin evde yetişkinlerle sınırlı kaldığını belirtmişlerdir. Uzaktan okul öncesi eğitim alan çocukların aileleriyle yapılan görüşmelerden elde edilen sonuçlar ise; ailelerin kendilerini yetersiz hissettiği, bununla birlikte ailenin çocuğun eğitim faaliyetlerindeki rolünün arttığı, çocukları ile olan iletişimlerinde sorunların olduğu yönündedir. Aileler, çocuklarının bu süreçte sinirli ve agresif olduklarını, etkinliklere katılmak istemediklerini, okul, arkadaş ve öğretmenlerini özlediklerini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the social skills of children who receive distance and face-to-face preschool education. In addition, the opinions of teachers who provide distance and face-to-face preschool education and of parents of children who receive distance preschool education about the implementation process were examined. Explanatory sequential mixed design, one of the mixed design techniques in which quantitative and qualitative data collection methods are used together, was used in the study. The quantitative working group of the research consists of 42 children who receive face-to-face and distance preschool education from two independent kindergartens in Cizre District of Şırnak province in the 2020-2021 academic year. The qualitative working group consists of 10 teachers and 20 members of the families of children who receive distance preschool education. In the research, the children received education in their normal process for a period (twelve weeks), and then the data were collected with the Social Skills Assessment Scale prepared by Avcıoğlu (2007) for the ages of 4-6. The quantitative data collected in the context of the sub-problems of the research; Shapiro-Wilk Normal Distribution Test, ttest was performed. Interview questions prepared by researchers to collect qualitative data were submitted to the opinion of academicians who are experts in the field, and after they were finalized, opinions were taken first from families and then from teachers by means of zoom. Descriptive and content analysis was used in the analysis of qualitative data. As a result of the statistical processes conducted for the quantitative dimension of the study, when the total social skill scores of the children who received distance and face-to-face preschool education were compared, the total social skill scores of the children who received face-to-face education were found to be higher. When looking at the effect size, it was found that this effect was large. '' Skills to Control Anger Behaviors and Adapt to Changes '', '' Peer Pressure Coping Skills '', '' Verbal Explanation Skills '', '' Self-Control Skills '', '' Purpose-Setting Skills '', While the social skill scores of the children who received face-to-face pre-school education were higher within the sub-dimensions of“Listening Skills Skills for Completing Tasks”and“Skills for Accepting Results”, there was no difference in the“Interpersonal Skills”sub-dimension. As a result of the descriptive analysis of the interviews made for the qualitative dimension of the study, the teachers interviewed stated that the children were more active and more eager to the activities and more interactive with their friends during the face-toface education process. In addition, it was determined that teachers included more individual activities in this process, included studies such as drama and experiments that would support children's social skills, gave them the opportunity to learn by doing and living, and became a model. According to the results obtained from the teachers' opinions regarding the distance education process, it was determined that children's dependence on the mother increased, their ability to act independently decreased, introversion, longing for friends / school, and anxiety and stress in children increased. In addition, regarding the social development and relationships of children in the distance education process, teachers stated that children's peers are very few, their social needs are not met adequately, and communication is limited to adults at home. The results obtained from interviews with the families of children receiving distance preschool education; Families feel inadequate, together with this, the role of the family in the educational activities of the child has increased and there are problems in communication with their children. Families are angry with children in this process, Families stated that their children were angry and aggressive in this process, they did not want to participate in activities, and that they miss their school, friends and teachers.