Gönüllülük projelerinde çalışanların gönüllülük durumlarına etki eden hikayelerin incelenmesi
An examinition of the stories affecting volunteers working in voluntary projects
- Tez No: 677728
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA TUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Volunteering, Social Entrepreneurship
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı gönüllülük projelerinde çalışanların gönüllülük durumlarına etki eden hikayeleri incelemektir. Çalışmada gönüllülük esasıyla sosyal girişimcilik yapan bireyler ile de çalışılmıştır. Bu amaçla araştırmada gönüllülük ve sosyal girişimcilik konularının kavramsal olarak incelemesi yapılmıştır. Gönüllük projelerine liderlik yapan, katılım gösteren bireylerin özgeçmişlerini ve sosyo-psikolojik durumlarını ortaya koymak bu tip projelere olan katılımı arttırmak bakımından önem kazanmaktadır. Araştırma nitel araştırma türü olan betimsel araştırma olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi ölçüt örnekleme ile gönüllülük projeleri liderleri olarak belirlenmiştir. Örneklemi yaş aralığı kriter olmaksızın (29-58 yaş aralığında) farklı alanlarda çalışan gönüllülük ve sosyal girişimcilik projelerinde liderlik yapan, farklı şehirlerden katılım sağlayan 7 erkek ve 8 kadın toplam 15 yetişkin birey oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak 11 sorudan oluşan demografik bilgi formu ve nitel veri toplama aracı olarak ise 10 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu tercih edilmiştir. Görüşme formunda oyun oynadıkları mekanlar, oynadıkları oyun türleri, hayalleri ve merakları, gönüllülük ile ilgili düşünceleri, bir ilham kaynağı ya da rol modellerinin olup olmadığı, gerçekleştirmiş oldukları projeye başlamaya karar verme sebepleri ve gönüllülüğün kazanımı hakkında sorular sorulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen veriler ile genel çerçevesi önceden belirlenmiş başlıklar düzenlenmiş, temalar oluşturulmuş ve betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların 6'sı okul öncesi eğitim alırken, 9'unun almadığı, oynadıkları oyun türü olarak en çok işbirlikçi aynı zamanda hareketli oyunları tercih ettikleri, yine katılımcıların çoğunluğunun hayal kuran ve meraklı oldukları, yarı katılımcının bir rol modeli olduğu ya da imece usulüne tanık olduğu görülmüştür. Büyük bir çoğunluğunun projeyi gerçekleştirmek için karar verme sebeplerinin ihtiyaca kayıtsız kalamamalarının olduğu ve gönüllülük sonucunda manevi tatmin, huzur, mutluluk elde ettikleri aynı zamanda varlıklarını anlamlandırdıkları cevapları alınmıştır. Anahtar Kelime: Gönüllülük, Sosyal Girişimcilik
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the stories that affect volunteers working in voluntary projects. The study was also conducted with individuals engaged in social entrepreneurship on a voluntary basis. To this end, the issues of volunteering and social entrepreneurship were conceptually examined in the study. It is important to reveal the background and socio-psychological state of individuals who lead and participate in volunteering projects for increasing the participation in such projects. The research was carried out as a descriptive study, which is a type of qualitative research. The sample of the study was determined as leaders of volunteering projects by criterion sampling. The sample consisted of a total of 15 adult individuals, including 7 men and 8 women, who worked in different fields without the age range criterion (between the ages of 29-58), led volunteering and social entrepreneurship projects, and participated from different cities. It was preferred to use a demographic information form consisting of 11 questions as a data collection tool and the semi-structured interview form consisting of 10 questions as a qualitative data collection tool. In the interview form, questions were asked about the places where they played games, the types of games they played, their dreams and curiosities, their opinions on volunteering, whether they had a source of inspiration or role models, their reasons for deciding to start the project they carried out, and the acquisition of volunteering. With the data obtained as a result of the study, the titles with the predetermined general framework were arranged, and the themes were created and analyzed using the descriptive analysis method. As a result of the study, it was observed that while 6 of the participants received pre-school education, 9 of them did not receive it, they mostly preferred cooperative and also moving games, the majority of the participants were imaginative and curious, and half of the participants had a role model or witnessed the collective work. The great majority of them responded that their reason for deciding to carry out the project was that they could not be indifferent to the need and that they achieved spiritual satisfaction, peace, and happiness as a result of volunteering and also made sense of their existence.