Girişimcilik eğiliminin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi: Tekstil sektöründe bir araştırma
The effect of entrepreneurial tendency on the intention to leave: A research in the textile industry
  1. Tez No: 681491
  2. Yazar: ALİCAN ÇAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA YOLAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik eğilimi, işten ayrılma niyeti, tekstil sektörü, Entrepreneurial tendency, intention to leave, textile industry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Yeni iş fikirlerinin mevcut risklerin göz önünde bulundurularak uygulamaya geçirilmesi olarak bilinen girişimcilik ve işletme çalışanlarının kendi talepleri doğrultusunda çalıştıkları işletmeden ayrılma kararı olarak bilinen işten ayrılma niyeti yönetim literatüründe oldukça önemli konulardır. Konu ile ilgili literatür incelendiğinde girişimcilik eğilimi ve işten ayrılma niyetinin konu edildiği az sayıda araştırmanın olduğu tespit edilmiştir. Bu tezde, planlanmış davranış teorisi ve nedensel eylem teorisi bağlamında tekstil sektörü çalışanlarının girişimcilik eğiliminin işten ayrılma niyeti üzerinde etkisinin olup olmadığını belirlemek amaçlanmaktadır. Bu amaçla Ajzen ve Fishbein (1991) tarafından geliştirilmiş olan girişimcilik ölçeği ve Camman, Fichmann vd. (1979) tarafından geliştirilmiş olan işten ayrılma niyeti ölçeğinden yararlanarak, kolayda örneklem yoluyla 277 tekstil sektörü çalışanından veri toplanmıştır. Analiz sürecinde tanımlayıcı istatistiklere yönelik analizler, güvenilirlik analizleri, faktör analizi, korelasyon analizi, t-testi, Anova ve post-hoc testleri, çoklu doğrusal regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre girişimcilik eğilimi boyutlarının (davranışa yönelik tutum boyutu, varsayılan davranış kontrolü boyutu, kişisel norm boyutu) işten ayrılma niyeti üzerinde pozitif yönlü, anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship, known as the implementation of new business ideas by taking into account the existing risks, and the intention to leave of employment, known as the decision of business employees, to leave the business where they work in line with their own demands, are the most important issues in the management literature. When the literature related to the subject is examined, it has been determined that there are few studies on entrepreneurial tendency and intention to leave. In this thesis, in the context of the planned behavior theory and reasoned action theory, it is aimed to determine whether the entrepreneurial tendency of textile sector employees have an effect on their intention to leave and to determine whether there is a significant difference between the entrepreneurial tendency and intention to leave according to the demographic characteristics of the employees. For this purpose, data were collected from 277 textile industry employees by using the entrepreneurial tendency scale developed by Ajzen and Fishbein (1991) and the scale of intention to leave developed by Camman, Fichmann etc. (1979). In the analysis process, descriptive statistics analysis, reliability analysis, factor analysis, correlation analysis, t-test, Anova and post-hoc tests, multiple linear regression analysis were used. According to the results of the analysis, it has been determined that the dimensions of entrepreneurial tendency (attitude towards behavior, perceived behavioral control, subjective norm) have a positive and significant effect on the intention to leave.