Üniversite öğrencilerinde duygusal zekanın yaşam doyumu ve kariyer seçimleriyle olan ilişkisi
The relationship of emotional intelligence with life satisfaction and career choices in university students
  1. Tez No: 681502
  2. Yazar: DAMLA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Yaşam Doyumu, Kariyer Seçimi, Üniversite Öğrencileri, Emotional Intelligence, Life Satisfaction, Career Choice, University Students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinde duygusal zekanın yaşam doyumu ve kariyer seçimleriyle olan ilişkisi incelenmiştir. Çalışmaya İstanbul'da bulunan 627 üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırma tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada üniversite öğrencilerinin duygusal zeka düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Bar-On Duygusal Zeka Ölçeği, yaşam doyumu düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Yaşam Doyumu Ölçeği ve kariyer seçim becerilerinin belirlenmesi amacıyla ise Kariyer Geleceği Ölçeği (KARGEL) kullanılmıştır. Bu ölçme araçlarına ek olarak demografik değişkenlerin öğrenilmesi amacıyla“kişisel bilgi formu”katılımcılara uygulanmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 sürümü kullanılmıştır. Ölçme araçları yoluyla elde edilen verilerin demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Grup farklılıklarının analizinde iki grup için MannWhitney-U testi ile üç ve üzeri grup için Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Korelasyon analizi için normal dağılım sağlanmadığından Kendall's tau-b ilişki analizi uygulanmıştır. Çalışmada duygusal zekanın ve alt boyutları olan kişisel farkındalık, kişiler arası beceriler, uyum, stres yönetimi ve genel ruh halinin yaşam doyumu ve kariyer geleceği üzerindeki etkileri regresyon analizi ile tahmin edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarında; duygusal zeka ölçeği ve tüm alt boyutlarının, yaşam doyumunun ve kariyer geleceği ölçeği ve tüm alt boyutlarının arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca yapılan regresyon analizleri sonucunda duygusal zeka ve alt boyutlardan kişisel farkındalık, kişiler arası ilişkiler, stres yönetimi ve genel ruh hali boyutlarının iii yaşam doyumunun; duygusal zeka ve alt boyutlardan kişisel farkındalık, kişiler arası ilişkiler, stres yönetimi, uyum ve genel ruh hali boyutlarının kariyer geleceğinin anlamlı birer yordayıcısı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship of emotional intelligence with life satisfaction and career choices in university students was examined. 627 university students in İstanbul participated in the study. The research was carried out using scanning method. In the study, Bar-On Emotional Intelligence Scale was used to determine the emotional intelligence levels of university students, The Life Satisfaction Scale was used to determine their life satisfaction levels, and the Career Future Scale was used to determine their career choice skills. In addition to these measurement tools, the“personal ınformation form”was applied to the participants in order to learn the demographic variables. SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) version 25.0 was used for statistical analysis. It was examined whether the data obtained through measurement tools showed a significant difference according to demographic variables. In the analysis of group differences, Mann-Whitney-U test was used for two groups and Kruskal Wallis test was used for groups of three or more. Kendall's tau-b correlation analysis was applied because the normal distribution was not provided for the correlation analysis. In the study, the effects of emotional intelligence and its sub-dimensions such as self-awareness, interpersonal skills, adjustment, stress management and general mood on life satisfaction and career future were estimated by regression analysis. In the results of the study; there were positive and significant relationships between emotional intelligence scale and all its sub-dimensions, life satisfaction and career future scale and all sub-dimensions. In addition, as a result of regression analysis, emotional intelligence and subdimensions of self-awareness, interpersonal relationships, stress management and general mood v dimensions of life satisfaction; emotional intelligence and sub-dimensions of self-awareness, interpersonal relationships, stress management, adjustment and general mood were found to be significant predictors of career future.