Silindirik koordinatlarda sıkıştırılabilir laminar akışın sayısal analizi
Numerical analysis of compressible laminar flow in cylindrical coordinaties
  1. Tez No: 68175
  2. Yazar: İSA GÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ERCAN ATAER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silindir karşısında akış, sıkıştınlabilir akış, sayısal analiz
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
SİLİNDİRÎK KOORDİNATLARDA SIKIŞTD1ILABİLİR LAMİNAR AKIŞIN SAYISAL ANALİZİ (Yüksek Lisans Tezi) İsa GÜNDOĞAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 1997 OZ Bu çalışmada, sürekli şartlarda bir silindir çevresindeki sıkıştırılabilir laminar akışın analizi yapılmıştır. Akışın temel denklemlerini oluşturan süreklilik, momentum ve enerji denklemi silindirik koordinatlarda sonlu farklar yöntemi kullanılarak sayısal olarak çözülmüştür. Temel denklemler sabit çeper sıcaklığı sınır şartı kullanılarak matris formda yazılmış Ve, Vr ve T için çözülmüştür. Farklı serbest akış hızlan için silindir çevresindeki hız, sıcaklık profilleri ve yerel Nusselt sayılan aynlma noktasına kadar düşük Reynolds sayılan için elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar sıkıştınlamayan akış için elde edilen sonuçlarla karşılaştınlmış ve grafikler halinde verilmiştir. Sonuçlardan; sıcaklık farkının büyük olduğu durumlarda sıkıştınlabilirliliğin dikkate alınması gerektiği sonucuna vanlmıştır. Bilim Kodu : 625.02.02
Özet (Çeviri)
II NUMERICAL ANALYSIS OF COMPRESSIBLE LAMINAR FLOW IN CYLINDIRICAL COORDINATES (M.Sc. Thesis) İsa GÜNDO?AN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY February 1997 ABSTRACT In this study, analysis of compressible laminar crossflow to a cylinder was analyzed at steady-state conditions. Continuity, momentum and energy equations that consitute basic equations of flow were solved numerically using a finite difference method in cylindirical coordinates. Basic equations are solved for Ve, Vr and T that written in matrix form by using boundary condition of constant wall temperature at the cylindir surface. The velocity and temperature profiles and local Nusselt numbers around the cylinder are obtained up to the seperation point for low Reynolds numbers at different free stream velocities. The results are also obtained for incompressible flow for comparison and given in diagrams. From the results it is concluded that it is necessary to consider the compressibility at high temperature differences. Science Code : 625.02.02 Key Words : Flow across a cylinder, compressible flow, numerical analysis Page Number : 78 Adviser : Prof. Dr. Ö. Ercan ATAER