Elektriksel kas uyarımı ile birleştirilmiş pliometrik antrenman uygulamalarının sportif performans üzerine etkilerinin incelenmesi
Examination of the effects of pliometric training applications combined with electrical muscle stimulation on sportive performance
  1. Tez No: 684863
  2. Yazar: İSMAİL İLBAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT AÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Elektriksel Kas Uyarımı, Pliometrik Antrenman, Basketball, Electrical Novation, Plyometric Training
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı elektriksel kas uyarımı ile birleştirilmiş pliometrik antrenman uygulamalarının sportif performans üzerine etkilerini incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırmaya katılan 20 sporculardan 10'u pliometrik antrenman grubu (PAG) ve diğer 10'u EMS uygulamalı pliometrik antrenman grubu (EMS+PAG) olmak üzere rastgele iki gruba ayrıldı. Araştırmanın başında ve sonunda olmak üzere katılımcıların boy ve ağırlık ölçümleri; dikey sıçrama testi, 20 m sürat koşu testi, lane çeviklik testi, flamingo denge testi, illionis çeviklik testi ve tekrarlanan sprint yeteneği testi ölçümleri iki defa uygulandı. Bulgular: EMS+PAG ve PAG'ın skor ortalaması arasında dikey sıçrama performansı, line çeviklik performansı, 20 m sürat performansı, illinois çeviklik performansı ve tekrarlı sprint performansı skorlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlendi; grupların boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve flamingo denge performansı skor ortalamaları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlendi. Sonuç: EMS ile birleştirilmiş pliometrik antrenman uygulamalarının, EMS´siz uygulanan pliometrik antrenman uygulamalarına göre sporcuların dikey sıçrama, 20 m sürat koşu, lane çeviklik, illionis çeviklik ve tekrarlanan sprint yeteneği performansı gelişimi üzerinde daha etkili olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to examine the sportive performance content of plyometric training applications combined with electrical muscle stimulation. Material and Method: Out of 20 athletes participating in the study were randomly divided into two groups, as 10 the plyometric training group (PAG) and the other 10 as the plyometric training group with EMS applied (EMS + PAG). Height and body weight measurements of the participants were made at the beginning and at the end of the study; vertical jump test, 20 m sprint test, lane agility test, flamingo balance test, illionis aility test and repeated sprint ability test measurements were applied to the participants twice. Results: While it was determined that there was a statistically significant difference between the mean score of the PAG and the EMS+PAG according to the vertical jump performance, line agility, 20 m speed, illinois quickness and repeated sprint scores; It was determined that there was no statistically significant difference between the height, body weight and flamingo balance score averages of the groups. Conclusion: It was determined that plyometric training applications combined with EMS were more effective on the development of athletes' vertical jump, 20 m sprint, lane agility, illionis quickness and repeated sprint ability performance compared to plyometric training applications applied without EMS.