Farklı tip dolgu malzemeli yapıştırıcılar ile yapıştırılan alüminyum alaşım ve karbon fiber kompozitlerin mekanik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the mechanical properties of aluminum alloy and carbon fiber composites bonded with different types of sealant adhesives
- Tez No: 685001
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENEK HAMAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Araldite 2015, AA7075-T6, Karbon Fiber Plaka, Dolgu Malzemeleri, Aşındırma İşlemleri, Çekme Testi, Araldite 2015, AA7075-T6 Aluminum Alloy, Carbon Fiber Plate, Filling Materials, Abrasion Processes, Tensile Test
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada AA7075-T6 alüminyum alaşımlarının yüzeyine kimyasal ve mekanik aşındırma işlemleri uygulanarak farklı yüzeyler elde edilmiştir. Yüzey aşındırma işlemi yapılan alüminyum alaşımının yüzey pürüzlülüğü, temas açısı değerleri ölçülmüş ve OWENS-WENDT metodu ile serbest yüzey enerjileri hesaplanmıştır. Yüzey pürüzlülük ve serbest yüzey enerji değerleri yapıştırıcı içerisine katılan dolgu malzemelerinin, karbon fiber plaka ve AA7075-T6 plakaların yapışma bağlantılarında, yapışma dayanımına etkisi üzerinde araştırma yapılmıştır. Farklı malzeme yüzeylerin topografyası; 3D profilometre, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile temas açısı verileri ise ganyometre kullanılarak elde edilmiştir. Farklı koşullarda elde edilen yapıştırma bağlantıların mekanik dayanım sonuçları karşılaştırılmıştır. Karbon fiber toz dolgu ve hibrit aşındırma yöntemlerinden kumlama+0.5M HCI asit ile oluşturulan yüzeylerin maksimum yük, kırılma yükü ve maksimum gerilme değerlerinde en iyi sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, different surfaces were obtained by applying chemical and mechanical improvement processes to the surface of AA7075-T6 aluminum alloys. The surface roughness and contact angle values of the aluminum alloy with surface etching were measured and free surface energies were calculated by the OWENS-WENDT method.The surface roughness and contact angle values of the aluminum alloy with surface improvement were measured and the free surface energies were calculated with the Owens-Wendt method. Surface roughness and free surface energy values were investigated on the effects of the filler materials added in the adhesive on the adhesion strength of the carbon fiber plate and AA7075-T6 plates in the bonding joints. Topography of different material surfaces; 3D profilometer, scanning electron microscope (SEM) and contact angle data were obtained using goniometry. The results were compared by evaluating the effect of the mechanical properties of the obtained adhesive joints on different surfaces and the filling material. The best results were obtained in the maximum load, fracture load and maximum stress values of the surfaces formed with sandblasting + 0.5M HCl acid, one of the carbon fiber powder filling and hybrid etching methods.