Türkiye'de sağlık harcamaları ve finansman modelleri: OECD ülkeleri ile karşılaştırılması
Health expenditure and finance models in Turkey: A comparison with OECD countries
- Tez No: 686723
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Harcamaları, Sağlık Finansmanı, Finansman Modelleri, Health Expenditure, Health Care Financing, Financing Models
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Türkiye'de sunulan sağlık hizmetlerinde özelleştirmeye yönelik reformların yapıldığı görülmüştür. Sağlık hizmetlerinin sunumu ve finansmanı politikacılar için her zaman önemli bir konu olmuştur. Sağlık harcamalarının devlet bütçesinde önemli bir paya sahip olması nedeniyle sağlık hizmetlerinin finansmanı sağlanırken doğru kararların alınması gerekmektedir. Dolayısıyla literatüre katkı sağlamak ve bu kararların alınmasına yardımcı olmak amacıyla Türkiye'deki sağlık hizmetleri harcamaları ve sağlık hizmetlerinin finansman modelleri incelenmiş, OECD ülkeleri ve OECD üyesi olan G7 ülkeleri ile Türkiye'nin sağlık hizmetleri harcamaları ve finansman modelleri karşılaştırılmıştır. 2000 – 2019 yılları arasında OECD ülkeleri ile Türkiye'nin kişi başına toplam sağlık harcamaları verilerini dolar bazında kıyaslandığında, Türkiye'nin diğer çoğu OECD ülkesinden az harcama yaptığı ve OECD ortalamasının da altında olduğu görülmektedir. Türkiye' de kişi başına toplam sağlık harcamalarının GSYİH içindeki payının 19 yıllık süreçteki ortalaması %4,76, OECD ortalaması ise %8,57'dir. Türkiye GSYİH içinde, sağlık harcamalarına daha az pay ayırmaktadır. Türkiye sağlık finansman modeli olarak karma finansman modelini kullanmaktadır. Bu araştırmanın sonucunda Türkiye'nin sağlık harcamalarının diğer OECD ülkeleri harcamalarının çok altında olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It seems that the health services in Turkey have been reformed via privatization. The provision and financing of healthcare have always been an important issue for politicians. As health expenditures have a significant share in the state budget, profer decisions should be made while financing health services. Therefore, to contribute to the literature and make these decisions, health services spending and the financing models in Turkey are examined, and also, expenditure and financing models of health services of Turkey are compared to the OECD countries and G7 countries that are the members of the OECD. When per capita of total health expenditure data are compared on the basis of the dollar in the OECD countries and Turkey between the years 2000-2019, it is seen that the health service spending of Turkey is lower than most of the OECD countries, and also, it seems to be under the OECD average. The average of the share of total health spending per capita GDP in Turkey for the 19-year period is 4.76%, while the OECD average is 8.57%. The health spending share is allocated to a lesser extent in Turkey in terms of the share in GDP. Turkey adopts the mixed financing model as the health financing model. The result of this research indicates that Turkey's health spending seems to be much lower than the expenditure of the other OECD countries.