Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan dil ve konuşma terapistlerinin alana yönelik yaşadığı sorunlar
The field related problems of speech and language therapists who work in special education and rehabilitation centers
  1. Tez No: 690041
  2. Yazar: ANUŞ GADARİNE TAHMİNCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KONROT KONROT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ve Konuşma Terapisti, Rehabilitasyon Merkezi, Özel Eğitim, Speech and Language Therapist, Rehabilitation Center, Special Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde dil konuşma terapisti olarak çalışan bireylerin yaşadıkları problemler ve bu problemlerin eğitim sürecine yansımalarının incelendiği nitel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini İstanbul ve Tekirdağ illerinde rehabilitasyon merkezlerinde dil konuşma terapisti olarak çalışan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile seçilmiş 23 dil ve konuşma terapisti oluşturmaktadır. Zoom programı üzerinden araştırmacının kendisi tarafından hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu ve kişisel bilgi formu eşliğinde 3'lü gruplar halinde yaklaşık 50'şer dakikalık görüşmeler yapılmış ve görüşmeler Zoom programı üzerinden kayıt altına alınmıştır. Çeviri yazı yöntemi ile bilgisayar ortamında kayıt altına alınan görüşmeler sonucunda alınan veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiş ve Nvivo kodlama tekniğinden de yararlanılarak her bir soru için tema ve alt temalar oluşturulmuştur. Araştırmaya katılan dil ve konuşma terapistlerinden alınan veriler doğrultusunda, her bir alt tema ile ilgili terapistlerin yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların eğitim ortamına etkilerine dair örnekler verilerek çıkarımlar yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda dil konuşma terapistlerin; dil ve konuşma terapisi için uygun olmayan öğrencilerle karşılaştıkları, diğer branşlarla zaman zaman işbirliği içinde olamadıkları, dil konuşma terapistlerin alanına başka branşların da dahil olabildiği, ailelerin ödev yaptırma konusunda işbirliği içinde olmadıkları, idarecilerden zaman zaman veliye karşı bir destek göremedikleri ve kurumların terapilerde kullanılmak üzere yeteri kadar materyal desteği sağlamadığı gibi sorunları ifade ettikleri gözlenmiştir. Araştırmamızın bulgularından yola çıkarak rehabilitasyon merkezlerinde dil konuşma terapistinin görev ve sorumlulukları hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılarak alanın farkındalığının artırılması; kurumda çalışan diğer disiplinler ile işbirliğinin sağlanabilmesi; ailelerin terapi sürecine etkin katılımı için projeler geliştirilmesi ve çalışmalar yapılması önerilmektedir. Bunun yanı sıra, dil ve konuşma iv terapisi eğitiminde mezunların yoğun olarak istihdam edildiği özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin ihtiyaçlarının da göz önüne alınarak DKT bölümlerinin müfredatlarında iyileştirmeler yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a qualitative work to examine the problems of speech and language therapists who work within The Ministry of National Education special education and rehabilitation centers, and these problems' reflections upon education process. Speech and language therapists who work in rehabilitation centers in Istanbul and Tekirdağ are the population of the study. The sampling of the research consists of 23 speech and language therapists who were selected by convenience sampling. Approximately 50 minutes interviews were done through Zoom program with semi-structured interviews and personal information forms that were prepared by the researcher, in 3-people groups and those interviews were recorded through the same program. Interviews were recorded in the electronic environment by transcription writing method. The data were analyzed by content analysis method and with the help of Nvivo coding system, themes and sub-themes were generated for each question. The data from speech and language therapists who attended to the research were deduced with examples from therapists' problems and these problems' reflections upon education process for each sub-theme. According to the findings, it is determined that speech and language therapists are having some problems, such as they encounter with the students who are unsuitable for speech and language therapy, they cannot collaborate with other fields from time to time, their field might be incorporated in other fields, families are not collaborated with them related to homework, they might not be supported by their administrators toward parents and institutions do not support them with sufficient materials to use in therapies. As a result of our research, it is suggested to increase field's awareness by exercising briefing studies related to speech and language therapists' duties and responsibilities in rehabilitation centers, to provide collaboration with other fields in institutions, to develop projects and study for families' efficient participation to therapy process. It is also suggested to make improvement in Speech and Language Therapy department's curriculums by considering special education and rehabilitation centers' needs that intensely employ speech and language therapy education graduates.