İşveren markası ile iş tatmini arasındaki ilişkide kişi-örgüt uyumunun aracılık rolünün incelenmesi
Investigation of the mediator role of person-organization fit in the relationship between employer brand and job satisfaction
  1. Tez No: 691235
  2. Yazar: MERVE İPEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşveren Markası, Kişi-Örgüt Uyumu, İş Tatmini, Employer Brand, Person-Organization Fit, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın temel amacı bireylerin çalıştıkları işletmeye yönelik işveren markasına yönelik algılamaları ile iş tatmin düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve bu ilişkide kişi-örgüt uyumunun aracılık rolünün incelenmesidir. Araştırma özel sektörde faaliyet gösteren beyaz yakalı çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler elektronik ortamda anket yöntemi ile toplanmıştır. Anket formu demografik bilgiler, işveren markası, kişi-örgüt uyumu ve iş tatminine yönelik sorular içermektedir. Değişkenler arasındaki ilişkilerin ve aracılık etkisinin incelenmesinde Baron ve Kenny tarafından oluşturulan model çerçevesinde araştırma hipotezleri geliştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans analizi, faktör analizi, güvenilirlik analizleri, tanımlayıcı istatistik analizleri, Pearson korelasyon analizi, basit ve çoklu regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Çalışma bulgularına göre, işveren markasının iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra, işveren markasının kişi-örgüt uyumu üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu ve kişi-örgüt uyumunun da iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır. Son olarak, işveren markası ile iş tatmini arasındaki ilişkide kişi-örgüt uyumunun tam aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the relationship between individuals' perceptions of the employer brand for the company they work for and their level of job satisfaction and to examine the mediating role of person-organization fit in this relationship. The study was carried out on white-collar employees operating in the private sector. The data were collected electronically by questionnaire. The questionnaire includes questions about demographic information, employer brand, person-organization fit and job satisfaction. Research hypotheses were developed within the framework of the model created by Baron and Kenny in examining the relations between the variables and the mediation effect. The obtained data were analyzed using the SPSS 22.0 statistical program. Frequency analysis, factor analysis, reliability analysis, descriptive statistical analysis, Pearson correlation analysis, simple and multiple regression analyzes were used in the analysis of the data. According to the study findings, it has been seen that employer brand has a significant effect on job satisfaction. In addition, it has been determined that employer brand has a significant effect on person-organization fit and person-organization fit has a significant effect on job satisfaction. Finally, it has been determined that person-organization fit has a full mediating role in the relationship between employer brand and job satisfaction.