Müzik kültürü derslerinde kullanılabilecek youtube platformunda yer alan icra videolarının işitsel ve görsel imgelerin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation in terms of various variables of auditory and visual images of performance videos on youtube platform that can be used in music culture lessons
- Tez No: 691450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Kültürü, İmge, Kültürel İmge, Müziksel İmge, Müzik Tarihi, Music Culture, Image, Cultural İmage, Musical Image, History of Music, Keywords: Music Culture
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırma üniversite müzik bölümleri lisans derslerinden, müzik tarihi ve müzik kültürü derslerine dijital kaynak oluşturulmasında yardımcı olması amacıyla yapılmıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte, ders sistemlerinde kuramsal bilgiler ışığında yapılan, lisans dersleri içinde yürütülen müfredat içeriğine paralel olabilecek şekilde eğitim-öğretim ortamında görsel ve işitsel imgeler üzerine algısal bir çeşitlilik sağlamaya yönelik bir araştırmadır Araştırmanın örneklemini müzik kültürü derslerinde kullanılabilecek 30 video oluşturmaktadır... Araştırmada yapılan çalışmalar evrensel bir geçerliliği olan Youtube kanalları yoluyla elde edilmiştir. Veri toplama teknikleri link ve kare kod (QR) uygulamaları kullanılarak uygulanmış, verilerin analizi ise müzik tarihi dönemlerine göre tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Verilerin analizince içerik analizi tekniği uygulanmıştır. İçerik analizinde, tablolardan elde edilen verilerin içeriği; dönem, besteci, orkestra grubu, ülke, şehir, mekan, eserin form özelliği, türü, orkestra çalgıları, hız terimleri, ölçü yapısı, mikrofon türleri, video görüntü ve çekim açılarının değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda eserin; ait olduğu dönemi, türü, eser bölümlerin tonu ve hız terimleri, eser içinde bulunan nüanslar, videoda eseri seslendiren orkestranın türü, orkestra şefi ve solistleri, seslendirdikleri mekanın yeri ve adı belirlenmiş olup, çekimin yapıldığı mekanın çekim açıları ve kullanılan mikrofon türleri de sonuçlandırılmıştır. Araştırma sonucunda dönemlerin daha farklı, evrensel, kültürel, tarihi ve etnik olarak da ele alınabileceği müziklerin kullanılabileceği, farklı dönemlerin yer aldığı müzik türlerine aynı dönemde yaşayan başka bestecilerin eserlerine de yer verilip içeriğin ve imgesel yapıların genişletilebileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to assist the creation of digital resources for music history and music culture education courses from music departments of universities. It is a research aimed at providing a perceptual diversity on visual and auditory images in the education-teaching environment, in parallel with the curriculum content carried out in undergraduate courses, carried out in the light of theoretical knowledge in the course systems, along with the developing technology. The sample of the research consists of 30 videos that can be used in music culture lessons. The studies carried out in the research were obtained through Youtube channels, which have universal validity. Data collection techniques were applied using link and QR code applications, and the analysis of the data was tabulated and interpreted according to music history periods. Content analysis technique was applied to the analysis of the data. In content analysis, it is examined the content of the data obtained from the tables; period, composer, orchestra group, country, city, place, form feature of the piece, genre, orchestral instruments, velocity terms, measure structure, microphone types, video image and shooting angles variables. As a result of the research; the period, genre, tone and speed terms of the parts of the piece, the nuances in the piece, the type of the orchestra performing the piece in the video, the conductor and the soloists, the place and name of the place they performed were determined, the shooting angles of the place where the shooting was done and the microphone types used were also concluded. As a result of the research, it suggested that music can be used in which the periods can be considered as different, universal, cultural, historical and ethnic, and the content and imaginary structures can be expanded by including the music genres of different periods, the works of other composers living in the same period.