Diyetsel gümüş nanopartikülün gökkuşağı alabalığının (Onchorhyncus mykiss) yetiştiricilik parametreleri ve yüksek sıcaklık toleransına etkisi
Effect of dietary silver nanoparticule on culture parameters and tolerance of high temperature in rainbow trout (Onchorhyncus mykiss)
  1. Tez No: 692063
  2. Yazar: ÖZGÜR UÇAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yem alımı, Yem Katkı Maddeleri, Nanoteknoloji, Termal tolerans, Feed intake, Feed Additives, Nanotechnology, Thermal tolerans
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez çalışmasında yemlere ilave edilen gümüş nanopartikülün (Nano-Ag) Gökkuşağı alabalığı'nın büyüme, yem alımı, tüm vücut besinsel kompozisyonu ile kritik termal maksima değeri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Denemede 3 farklı dozda (0, 0.2 ve 2 mg/kg) Nano-Ag içeren yem hazırlanmıştır ve balıklar bu yemler ile 60 gün süresince günde iki defa olacak şekilde beslenmişlerdir. Her bir deneme grubunu temsilen üç tank kullanılmış ve balıkların başlangıç bireysel ağırlıkları alınarak tanklara stoklanmışlardır. Deneme sonunda grupların büyüme performansları (ağırlık kazancı, spesifik büyüme oranı) ve yem alımı arasında istatistiki bir farklılık gözlenmemiştir (P>0.05). Deneme sonunda gerçekleştirilen kritik termal maksima (CTMax) denemesinde yemlere ilave edilen Nano-Ag'nin önemli düzeyde istatistiki bir etkisinin olmadığı gözlenmesine karşın yüksek Nano-Ag'nin termal toleransı kısmende olsa artırdığı gözlenmiştir (P>0.05). 0 (kontrol), 0.2 ve 2 mg/kg grubu bireylerinin ortalama CTMax değerleri 27.0°C, 27.2°C ve 27.8°C.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effects of silver nanoparticle (Nan- Ag) added to feeds on growth, feed intake, whole body nutritional composition and critical thermal maxima value of Rainbow trout were investigated. In the trial, 3 different doses (0, 0.2 and 2 mg / kg) of Nano- Ag feed were prepared and the fish were fed with these feeds twice a day througout 60 days. Three tanks were used to represent each experimental group and the initial weights of the fish were individually taken and stocked in the tanks. At the end of the experiment, no statistical difference was observed among the growth performance (weight gain, specific growth rate) and feed intake (P> 0.05). In the critical thermal maxima (CTMax) trial carried out at the end of the trial exhibited that Nano-Ag added to feeds did not have a significant statistical effect altough it was observed that high Nano-Ag increased thermal tolerance partially (P> 0.05). Mean CTMax values of individuals in the 0 (control), 0.2 and 2 mg / kg groups 27.0 ° C, 27.2 ° C, and 27.8 ° C.