Türkçe eğitimi açısından Eyyüp Akyüz'e ait masal kitaplarının söz varlığı ve iletileri
Vocabulary and messages of Eyyüp Akyüz's fairy tale books in terms of turkish education
- Tez No: 693969
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eyyüp Akyüz'e ait masal kitapları, söz varlığı, iletiler, Türkçe eğitimi, Eyyüp Akyüz's fairy tale books, vocabulary, messages, Turkish education.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada Eyyüp AKYÜZ'ün çocuk edebiyatı alanında yazdığı“Uyandıran Masallar, Masal Kuyusu, Enfes Masallar, Masal Sepeti ve Mutlu Sinekler İmparatorluğu”isimli masal kitapları söz varlığı ve iletiler açısından incelenmiş, Söz varlığı ile ilgili tespit edilen bulgular tablo halinde sunulmuştur. Sonuç kısmında iletiler ve söz varlığının kullanım sıklığıyla ilgili değerlendirme yapılmıştır. Çalışmada daha çok çocuk edebiyatı ve çocuk edebiyatı ürünlerinden masal türü üzerine bilgi verilmiştir. Ayrıca yazarın masal kitapları Türkçe eğitimi açısından değerlendirilmiştir. Çalışmanın esasını oluşturan ileti, söz varlığı ve içerdiği ögeler detaylı bir biçimde ele alınmıştır. Çocuk edebiyatı sahasında da eserler veren Eyyüp AKYÜZ'ün hayatı ve edebi kişiliği üzerinde de durulmuştur. İnceleme bölümünde eserlerdeki söz varlığı ögeleri (deyimler, atasözleri, ikilemeler, kalıp sözler, yansıma sözcükler, tekerlemeler) tespit edilerek, bulgular tablolaştırılmış ve Türkçe eğitimi açısından yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda Eyyüp AKYÜZ'ün 'Uyandıran Masallar, Masal Kuyusu, Enfes Masallar, Masal Sepeti ve Mutlu Sinekler İmparatorluğu' adlı eserlerinin deyim, ikileme ve kalıp sözler bakımından zengin oldukları; bununla birlikte incelenen diğer söz varlığı ögeleri bakımından zengin olmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the tale books written by Eyyüp AKYÜZ in the field of children's literature named Awakening Tales, Fairy Tale Well, Exquisite Tales, Fairy Tale Basket and The Empire of Happy Flies were examined in terms of vocabulary and language messages, and the findings about vocabulary were presented in a table. In the conclusion part, language messages and the frequency of use of vocabulary were evaluated. In the study, more information was given on the genre of fairy tales, one of the children's literature and children's literature products. In addition to Turkish education, Turkish lesson is also mentioned in general. Language messages, vocabulary and the elements it contains, which form the basis of the study, were discussed in detail. The life and literary personality of Eyyüp AKYÜZ, who works in the field of children's literature, has also been emphasized. In the review section, vocabulary elements (idioms, proverbs, duplications, stereotypes, reflection words, rhymes) in the works were determined, the findings were tabulated and interpreted in terms of Turkish education. As a result of the research, Eyyüp AKYÜZ's works named“Awakening Tales, Fairy Tale Well, Exquisite Tales, Fairy Tale Basket and the Empire of Happy Flies”are rich in idioms, dilemmas and stereotypes; However, it was determined that they were not rich in terms of other vocabulary items examined.