Plansız online tüketici satın alma davranışları üzerine bir araştırma
A research on consumers' online impulse buying behaviour
  1. Tez No: 695144
  2. Yazar: ZEYNEP KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS BAHADIR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Satın Alma Davranışı, Plansız Satın Alma, Online Satın Alma, Customer Buying Behaviour. Impulse Buying, Online Buying
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada tüketicilerin plansız satın alma, online satın alma ve online plansız satın alma davranışları incelenmiştir. Bu davranışların demografik düzeyde incelenerek tüketici satın alma davranışı boyutunda farklılık gösterip göstermediğinin tespit edilmesi araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Araştırmada üç temel amaç bulunmaktadır. Birincisi, demografik değişkenlerin plansız satın alma davranışına olan etkisinin incelenmesidir. İkincisi, demografik değişkenlerin online satın alma davranışına olan etkisi ve üçüncüsü ise demografik değişkenlerin online plansız satın alma davranışa olan etkisinin incelenmesidir. Bu doğrultuda yapılan bir anket çalışması ile birincil veriler toplanmıştır. Veriler Ankara ve Kırıkkale ilinden elde edilmiştir. Katılımcıların satın alma davranışları belirlemek amacı ile Plansız Satın Alma Davranışı Ölçeği, Online Satın Alma Ölçeği ve Online Plansız Satın Alma Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonucuna göre plansız satın alma davranışı ve online satın alma davranışı ile tüketicilerin demografik değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki gösterdiği tespit edilmiş iken online plansız satın alma davranışı ile demografik değişkenler arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır. Son olarak araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, consumer's impulse buying, online buying and online impulse buying behaviours is researched. The subject of this study is to determine whether differ aspect of consumer buying behaviour by analyzing these behaviours demographically. There are three basis aim of this study. First aim is to research the effect of demographical factors to impulse buying behaviour. The second is effect of demographical factors to online buying and the third one is to research the effect of demographical factors to online impulse buying behaviour. Primary data is collected with the survey on this subject. Data is acquired from Ankara and Kırıkkale cities. With the aim of determining participant's buying behaviour, impulse buying behaviour scale, online buying scale and online impulse buying scale is used. Acquired data is analyzed statistically. As a result of the study, while found out significant relation between impulse buying behaviour, online buying behaviour and consumer's demographical factors, concluded that there is no significant relation between online impulse buying behaviour and demographical factors. In conclusion, suggestions are offered to researchers.