Piyano eğitiminde iki elde zıt nüans uygulamalarındaki zorlukların giderilmesi için bazı çözümler
Challanges and solutions in contrasting dynamics in both-hands piano education
  1. Tez No: 696764
  2. Yazar: CEREN TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE NERGİZ ŞAKİRZADE SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Piyano eğitimi, Nüans, Füg, Zıtlık, Piano education, Nuance, Fuga, Contras
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma, piyano eğitiminde kullanılan eserlerdeki müzikal ifadenin ve anlatımın daha zenginleştirilebilmesi ve daha etkin bir icra ortaya koyabilmek için iki eldeki zıt nüans uygulamalarındaki zorlukların giderilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada literatür taraması ve nitel araştırma veri toplama yöntemlerinden görüşme tekniği ile doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda piyano derslerine giren öğretim elemanları oluşturmaktadır. Doküman incelemesi bağlamında ise, Johann Sebastian Bach adlı bestecinin“İyi Düzenlenmiş Klavye için 48 Prelüd ve Füg”eserlerinden olan Fügler'in, tema ve nüansların icrası bakımından incelemesi yapılmıştır. Öğretim elemanları ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucunda elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemi ile tablolaştırılmıştır. Araştırma sonucunda öğretim elemanları, gözlemleri doğrultusunda öğrencilerin nüansları uygularken zorlandıkları durumlar arasında; müzikal çalma becerilerinin ve kendilerini, çalarken dinleme becerilerinin yetersiz kaldığı, iki eldeki zıt nüansları uygularken zorlandıkları tespit edilmiştir. Bu bağlamda; eserlerin dönem özelliklerine göre çalış stillerinin ve nüanslar için gerekli tuşe çalışmalarının piyano eğitiminin ilk basamağından itibaren uygulanması, Hanon egzersizleri ile gamlara nüanslar eklenerek çalışılması ve ana temaların renklerle belirtilmesi gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This search has been carried out in order to enrich the musical expression and expression in the works used in piano education and to eliminate the difficulties in the applications of contrasting nuances in both hands in order to reveal a more effective performance. In the research, literature review and interview technique, one of the qualitative research data collection methods, and document analysis were used. The study group of the research consists of lecturers who attend piano lessons at Dokuz Eylul University Fine Arts Education Department of Music Education and Dokuz Eylul University State Conservatory. In the sense of document analysis, the Fugue, one of the works of the composer named Johann Sebastian Bach“The Well-Tempered Claviers: 48 Preludes and Fugues”, was examined in terms of the performance of themes and nuances. The data obtained as a result of the semistructured interviews, made with the lecturers, were tabularized with the descriptive analysis method. As a result of this search, among the situations in which the students had difficulties in applying the nuances in line with the observations of the instructors; it was made firm that their musical playing skills and listening skills while playing themselves are insufficient and they have difficulties with opposite nuances on both hands. In this context; suggestions were made such as applying the playing styles of the works according to the characteristics of the period and the necessary touch studies for the nuances from the first step of the piano education, working by adding nuances to the scales with Hanon exercises and specifying the main themes with colors.