Covid-19 salgınının havayolu kargo taşımacılığına etkileri ve sektörün geleceğine dair bir araştırma
A research on the effects of the Covid-19 outbreak on air cargo transport and the future of the sector
- Tez No: 698803
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÇİNKO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, İşletme, Civil Aviation, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havacılık, Havayolu kargo taşımacılığı, Pandemi, Salgın, Sektör, Airline cargo transportation, Aviation, Outbreak, Pandemic, Sector Date: October 2020
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez çalışması, Covid-19 salgınının özelinde, dünya ekonomisinin geldiği noktayı incelerken, havayolu kargo taşımacılığı operasyonlarının, salgın sürecindeki genel görünümünü, işleyişini ve nihai olarak sektörün, pandemi sonrasındaki geleceğine dair öngörüleri içermektedir. Araştırmanın amacı, literatürde henüz fazla yer bulamayan ve spesifik olarak havayolu kargo taşımacılığını odak noktasına alan değerlendirmeleri ve öngörüleri inceleyerek, pandeminin sektöre etkilerini incelemek ve geleceğe dair kendi perspektifini ortaya koymaktır. Bu perspektifin içerisinde, Türkiye'nin giderek gelişen havayolu kargo taşımacılığı potansiyeline dair de önemli değerlendirmeler yer almaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, genel olarak havayolu kargo taşımacılığının sektörel anlamdaki bir değerlendirmesine yer verilmektedir. İkinci bölümde ise salgın hastaların kavramsal çerçevesi, etkileri ve spesifik olarak ekonomi üzerindeki etkileri ele alınmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise Covid-19 salgını döneminde, havayolu kargo taşımacılığının bu süreçten nasıl etkilendiğine dair, rakamsal verilerin de yer aldığı değerlendirmeler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, söz konusu rakamsal verilerin ışığında otoritelerin sektörel anlamdaki gelecek öngörüleri ve geleceğe dair bu çalışmanın görüşlerine yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis study examines the point where the world economy has come, especially in the Covid-19 outbreak, while it includes the general outlook and functioning of airline cargo transportation operations during the epidemic process and ultimately the predictions about the future of the industry after the pandemic. The aim of the study is to examine the effects of the pandemic on the sector and to reveal its own perspective on the future by examining the evaluations and predictions that have not found much place in the literature and specifically focus on air cargo transportation. Within this perspective, Turkey's increasingly expanding air cargo contains important assessments of the potential well. In the first part of the study, a sectoral evaluation of airline cargo transportation is given. In the second part, the conceptual framework of epidemic patients, their effects and specifically their effects on the economy are discussed. In the last part of the study, there are evaluations including numerical data on how air cargo transportation was affected by this process during the Covid-19 outbreak. In addition, in the light of the said numerical data, the future predictions of the authorities in the sectoral sense and the views of this study regarding the future will be included.