Dijitalleşme sürecinde bankacılık sektörü: Konut kredilerinde dijital dönüşüm ve etkileri
Banking sector in the digitalization process: Digital transformation in mortgage loan and its effect
- Tez No: 705752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ ERENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Konut Kredisi, Dijital Konut Kredisi, Dijital Banka, Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2, BTKKT 2, E-Mortgage, Digital Mortage, Digital Banking, Unified Theory Of Acceptance And Use Of Technology Theory 2, UTAUT 2
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Endüstri 4.0 devrimi ile başlayan dijital çağ finans sektöründe radikal değişimleri beraberinde getirmektedir. Dijital çağda, müşteri ile yüz yüze görüşmelerin yerini dijital kanallar almaya başlamıştır. Bankaların teknolojik değişimleri anlamaları ve hızlı adapte olabilmeleri, rekabet avantajı sağlama ve maliyetleri düşürerek farklılaştırılmış müşteri deneyimi sunma noktasında fırsat sağlamaktadır. Türkiye'de bankacılık sektörü müşteri deneyimi, büyük verilerin analizi, bankacılık hizmetlerinin dijital olarak gerçekleştirilmesi gibi birçok hususta dijital çağa uyum sağlamıştır. Konut kredilerinde yasal sınırlamalar ve sürecin karmaşık yapısı nedeniyle dijitalleşmenin sınırlı olduğu görülmektedir. Covid 19 pandemi sürecinin etkisiyle yakın zamanda mevzuatta yapılacak düzenlemeler sayesinde konut kredilerinin dijitalleşmesinin önündeki engellerin kalkması beklenmektedir. Bu araştırmada, konut kredilerinde dijitalleşmenin müşteriler tarafından kabulünü ve kullanımını etkileyen değişkenlerin detaylı olarak analiz edilmesi, bankaların dijitalleşme sürecinde izleyeceği adımlara ilişkin zaman öngörüsünde bulunulması, dönüşümün bankacılık ve ilgili olduğu temel sektörlere etkisinin anlaşılması amaçlanmıştır. Araçsal durum çalışması yöntemiyle Türk bankacılık sektöründeki konut kredilerinde dijital dönüşüm ve etkilerinin belirlenmesi amacıyla özel bir bankanın genel müdürlük biriminde farklı departmanlarda görev yapan, 5 yıl üzerinde deneyime sahip, araştırma konusuna ilişkin alanında uzman olan ve ürün geliştirmeye yönelik projelerde yer alan 21 kişi ile Ekim 2021 ayında yapılandırılmamış görüşmeler yapılmıştır. Verilerin içerik analizi neticesinde elde edilen temalar Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2 modeli ve bu modele dahil edilen“algılanan risk”,“yenilikçilik”,“güven”değişkenleri kapsamında değerlendirilmiştir. Keşfedici nitel araştırma sonucunda elektronik konut kredisi kullanımının Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2 modeli ve modele dahil edilen değişkenlerin tamamından etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Yaş, eğitim seviyesi ve deneyimin teknoloji kullanımı üzerinde etkisi olduğu, cinsiyetin etkisinin olmadığı görülmüştür. Araştırma, elektronik konut kredisi ile ilgili literatürün zenginleştirilmesine katkı sağlarken elektronik konut kredisi sürecinin teknoloji kabulü açısından ele alınması nedeniyle Türkiye'de alanında ilk olma özelliği taşımaktadır. Araştırmanın sonuçları konut kredilerinde başarılı bir dijitalleşme sürecinin sağlanması için banka ve piyasa yapıcılara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
The digital age, which started with the Industry 4.0 revolution, emerges radical changes in the finance sector. During the digital age, meeting with the consumer via face to face have started to be replaced by digital channels. For Banks, Understanding technological changes and adopting rapidly provides opportunity to competition, cost reduction and diversified customer experience by reducing costs. While the banking sector in Turkey adapts to the digital age in many aspects such as customer experience, analysis of big data and digital realization of banking services, digitalization in mortgage loan remains to be limited due to legal limitations and the complex nature of the mortgage process. With the effect of the Covid 19 pandemic process, it is expected that the obstacles to the digitalization of mortgage loans will be removed, thanks to the regulations to be made in the legislation in the near future. The aim of the study is to determine the criterias which an electonic mortgage process must obtain in order to being accepted and employeed by the customers and to explore the pathway and the effects on banking and related sectors. By using instrumental case sudy method, unstructured interviews were conducted in October 2021 in order to determine digital transformation and its effects on mortgage loans in the Turkish Banking Sector, with 21 people who work in different units of the head office of a private bank, having more than 5-year experience and expert in the field of research. The codes and themes obtained from the data by content analysis were evaluated within the scope of The Unified Theory Of Acceptance And Use Of Technology Theory 2 (UTAUT 2) model and perceived risk, innovativeness and trust variables included in this model. Within the scope of the exploratory qualitative research, it has been observed that the use of electronic mortgage loans is affected by the UTAUT 2 model and all the variables included in the model. According to study, age, education level, experience, except gender have an effect on adoption and using intention of the e-mortgage. The aim of the study is to determine the criterias which an electonic mortgage process must obtain in order to being accepted and employeed by the customers and to explore the pathway and the effects on banking and related sectors. The study contributes to enrich the literature on e-mortgage loan and is to be pilot research which focus on technology acceptance of electronic mortgage loan in Turkey. The results of the study will help the Banks and market makers in order to ensure a successful digitalization process on mortgage loan.