İş sağlığı ve güvenliğinin örgütsel bağlılık üzerindeki rolü: Malatya-Yeşilyurt Belediyesinde ampirik bir çalışma
The role of occupational health and safety on organizational commitment: An emprical in Malatya-Yesilyurt Municipality
- Tez No: 707509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KARAYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, İşçi Sağlığı, Güvenlik, İş Güvenliği, Örgütsel Bağlılık, Health, Worker Health, Safety, Occupational Safety, Organizational Commitment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, iş sağlığı ve güvenliği (İSG)'nin örgütsel bağlılık (ÖB) üzerindeki rolünün incelenmesi amacıyla yapılmıştır. İş sağlığı ve güvenliği, çalışanların iş kazasına maruz kalmaması ve meslek hastalıklarına yakalanmaması amacıyla, bilimsel disiplinler göz önünde tutularak yapılan çalışmalardır. Örgütsel bağlılık, çalışanın ait olduğu kurumun amaç, hedef ve değerlerine karşı göstermiş olduğu sadakattir. Bu çalışma bir hizmet sektörü olan ve bünyesinde çok çeşitli çalışma sahalarını barındıran Yeşilyurt Belediyesi personeline uygulanan geçerli 299 anket ile gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçları, yapılan literatür taramalarını desteklemiş iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının örgütsel bağlılığı desteklediği sonuçları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the role of occupational health and safety (OHS) on organizational commitment (OC). Occupational health and safety is the work carried out by considering scientific disciplines in order to prevent the employees from getting occupational accidents and diseases. Organizational commitment can be defined as the dependence shown by the employee to the goals, objectives and values which she/ he belongs. This study was fulfilled with 299 questionnaires applied to the personnel working in Yeşilyurt Municipality, which is a service sector and has a wide variety of work areas. The results of the applied survey supported the literature reviews, and it was revealed that occupational health and safety practices supported organizational commitment.