Organik, biyodinamik ve konvansiyonel Sultani çekirdeksiz üzüm (Vitis vinifera L.) üretiminde karbon ayakizinin incelenmesi
Investigation of carbon footprint in organic, biodynamic and conventional Sultani çekirdeksiz (Vitis vinifera L.) grape production
  1. Tez No: 710843
  2. Yazar: NERMİN ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTINDİŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: karbon ayakizi, bağcılık, yaşam döngüsü değerlendirmesi, iklim değişikliği, Sultani Çekirdeksiz, Carbon footprint, viticulture, life cycle assesment, climate change, Sultani Çekirdeksiz
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Tarım Gıda Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sürdürülebilir Tarım Gıda Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüzde küresel ısınma sonucu iklim değişikliğine etki eden sera gazlarının tarımla olan etkileşimi çok önem kazanmıştır. Bu çalışmada Türkiye'nin en önemli üzüm çeşidi olan Sultani Çekirdeksiz'in konvansiyonel, organik ve biyodinamik üretim sistemlerine göre, bir yıl boyunca yapılan bağcılık uygulamaları incelenmiş ve bağda beşikten kapıya ''yaşam döngüsü analizi (YDA)'' yöntemi kullanılarak karbon ayakizi hesaplanmıştır. Manisa ve İzmir ilinde seçilen toplam 25 bağ ziyaret edilerek bir yıl boyunca bağlarda gerçekleştirilen tarımsal mekanizasyon, bitki koruma, bitki besleme, tarımsal sulama uygulamalarının doğrudan ve dolaylı karbondioksit emisyonlarının neden olduğu çevresel etkiler incelenmiştir. Amaç, kapsam ve sistem sınırları belirlenerek bu sistem sınırları içindeki tüm süreçlere dahil olan girdiler ve çıktıların YDA analizinde kullanılan ''Simapro 9.1.1.1'' programıyla sera gazı emisyonlarından karbondioksit eşdeğeri cinsinden karbon ayakizi hesaplanmıştır. Buna göre 1 kg üzüm için karbon ayakizi, en düşük biyodinamik bağcılık sisteminde 0,041 kg CO2 eş/kg üzüm olarak tespit edilmiştir. Organik bağcılık sistemi 0,056 kg CO2 eş/kg üzüm ile takip etmiş, en yüksek değerin ise konvansiyonel bağcılık sisteminde 0,064 kg CO2 eş/kg üzüm olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the interaction of greenhouse gases, which affect climate change as a result of global warming, with agriculture has gained great importance. İn this study, viticulture practices of Sultani Çekirdeksiz grape variety were examined for one year according to conventional, organic and biodynamic production systems and carbon footprint was calculated by using cradle-to-gate“life cycle assesment (LCA)”method in the vineyard. Totally, 25 selected vineyards in Manisa and İzmir province were visited and the environmental effects caused by direct and indirect carbon dioxide emissions of agricultural mechanization, plant protection, plant nutrition, agricultural irrigation practices carried out in the vineyards for a year were examined. By determining the purpose, scope and system boundaries, the carbon footprint in terms of carbon dioxide equivalent from greenhouse gas emissions was calculated with the“Simapro 9.1.1.1”program used in the LCA analysis of the inputs and outputs included in all processes within the boundaries of this system. Accordingly, the carbon footprint for 1 kg of grapes was determined as 0.041 kg CO2 eq/kg grapes in the lowest biodynamic viticulture system. The organic viticulture system was followed by 0.056 kg CO2 eq/kg grapes, and the highest value was found as 0.064 kg CO2 eq/kg grapes in the conventional viticulture system.