'Köprüaltı Çocukları' ile 'Sokaklardan Bir Ali' romanlarının söz varlığı ve iletiler bakımından karşılaştırılması
A comparison of novels with Köprüaltı Kids and An Ali from the Streets in terms and conditions
  1. Tez No: 712205
  2. Yazar: GAMZE ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, Söz Varlığı, Canan Tan, Huriye Öniz, Eğitsel İleti, Görsel Okuma, Children's Literature, Vocabulary, Canan Tan, Huriye Öniz, Educational Message, Visual Reading
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Dil, bir milleti var eden en önemli unsurdur. Dil sayesinde milletler varlığını sürdürür ve toplumsal hayatlarına yön verirler. İnsanlar iletişim kuran sosyal varlıklardır. İletişimin temel unsuru olan dil, söz varlığı sayesinde varlığını devam ettirir. Bu yüzden bir dilin söz varlığı ne kadar zenginse iletişim de bir o kadar güçlü olur. Söz varlığı üzerine yapılan çalışmalar son dönemlerde artmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Türkçe derslerinde söz varlığının gelişimine temel amaç düzeyinde yer vermektedir. Bu bakımdan çocukların söz varlığının ufak yaşlardan itibaren geliştirilmesi önem arz etmektedir.“Köprü Altı Çocukları”(Huriye Öniz) İle“Sokaklardan Bir Ali”(Canan Tan) Romanlarının Söz Varlığı ve İletiler Bakımından Karşılaştırılması“ adlı bu çalışma ile çocuk edebiyatı alanında yer alan bu eserlerdeki söz varlığını ortaya çıkarmak, eserlerde verilen iletileri ortaya koyarak eserleri karşılaştırmak, eserlerin çocukların söz varlığına katkısını ve verdiği mesajlar yönünden çocuk üzerinde bırakabileceği etkiyi ortaya çıkararak literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ve model olarak betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizi içerik analizi ile yapılmıştır. Eserlerde yer alan söz varlığı ögeleri belirlenirken üç Türkçe öğretmeni ve Türkçe alanında uzman bir öğretim üyesinin görüşlerine başvurulmuştur. Ayrıca ögelerin belirlenmesinde Türk Dil Kurumu sözlükleri dikkate alınmıştır. İlk olarak çocuk edebiyatı, çocuk edebiyatında hikâye ve roman, hikâye ve romanın özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Söz varlığı, söz varlığı içerisinde yer alan ögeler, eğitsel ileti tanıtılmış ve daha sonra Huriye Öniz ve eseri, Canan Tan ve eseri tanıtılmıştır. Bulgu ve yorum kısmında eserlerde yer alan söz varlığı ögeleri (temel söz varlığı, deyimler, atasözleri, ikilemeler, terimler, kalıp sözler) belirlenerek tablo ve grafik şeklinde gösterilerek yorumlanmıştır. ”Köprüaltı Çocukları“ adlı eser ile ”Sokaklardan Bir Ali“ adlı eserlerin söz varlığı bakımından zengin olduğu görülmüş fakat her iki eserde de atasözü kullanılmadığı gözlenmiştir. Yapılan grafik ve tablolar incelendiğinde ”Sokaklardan Bir Ali“ adlı eserin söz varlığı bakımından ”Köprüaltı Çocukları“ adlı eserden daha zengin olduğu görülmüştür. Her iki eserde yer alan eğitsel iletiler cümleler şeklinde yorumlanmıştır. İletilere bakıldığında eserlerin yardımlaşma, dayanışma, hoşgörü, zararlı alışkanlıkların doğurduğu kötü sonuçlar, iyilik, doğruluk, dürüstlük, adalet vb. birçok duruma dikkat çektiği ve ileti bakımından çocukların duyuşsal dünyasına hitap edebilecek eserler olduğu kanaatini doğurmuştur. Ayrıca eserlerde yer alan resimler de görsel okuma bağlamında incelenmiş ve ”Sokaklardan Bir Ali“ adlı eserde resimlerin durumlar ile uyumlu olduğu ve tamamlayıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bazı resimlerin ileti bakımından metin ile uyumlu şekilde mesaj verdiği görülmüştür. ”Köprüaltı Çocukları" adlı eserde ise resim kullanılmadığı görülmüştür. Bu bakımdan görsel ileti bakımından Canan Tan'ın eserinin daha zengin olduğu fakat her iki eserinde çocuk edebiyatı ürünü olarak çocuk gelişimine katkı sağlayıcı nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language is the most important element that creates a nation. Thanks to language, nations continue their existence and direct their social lives. Humans are social beings who communicate. Language, which is the basic element of communication, continues its existence thanks to its vocabulary. Therefore, the richer the vocabulary of a language, the stronger the communication. Studies on vocabulary have increased in recent years. The Ministry of National Education gives place to the development of vocabulary in Turkish lessons at the level of the main purpose. In this respect, it is important to develop children's vocabulary from an early age. To reveal the vocabulary in these works in the field of children's literature, to compare the works by revealing the messages given in the works, with this study titled“Comparison of the Vocabulary of the Works named ”Köprüaltı Çocukları“ (Huriye Öniz) and ”One Ali from the Streets“ (Canan Tan), It is aimed to contribute to the literature by revealing the contribution of the works to the children's vocabulary and the effect they can have on the child in terms of the messages they give. Document analysis method and descriptive scanning model were used in the study. First of all, information was given about children's literature, story and novel in children's literature, characteristics of story and novel. Vocabulary, the elements in the vocabulary, educational message were introduced and then Huriye Öniz and her work, Canan Tan and her work were introduced. In the findings and interpretation section, the vocabulary items (basic vocabulary, idioms, proverbs, reduplications, terms, formulaic words) in the works were determined and interpreted by showing them in the form of tables and graphics. It has been observed that the works named ”Köprüaltı Çocukları“ and ”A Ali from the Streets“ are rich in terms of vocabulary, but proverbs are not used in both works. When the graphics and tables are examined, it is seen that the work named ”A Ali from the Streets“ is richer in terms of vocabulary than the work named ”Köprüaltı Çocukları“ . The educational messages in both works were interpreted as sentences. When we look at the messages, the works are about cooperation, solidarity, tolerance, bad results caused by harmful habits, goodness, truthfulness, honesty, justice, etc. It has led to the conclusion that it draws attention to many situations and that there are works that can appeal to the affective world of children in terms of messages. In addition, the pictures in the works were also examined in the context of visual reading and it was concluded that the pictures in the work named ”Sokakanlar Bir Ali“ were compatible with the situations and were complementary. It has been seen that some pictures give messages in harmony with the text in terms of message. In the work called ”Köprüaltı Çocukları" , it was seen that no painting was used. In this respect, it has been concluded that Canan Tan's work is richer in terms of visual message, but both of her works contribute to child development as a children's literature product.