Afrika Kıtası'nda Türkiye'nin eğitim alanında yürüttüğü kamu diplomasisi faaliyetleri
Public diplomacy activities in the field of aducation in Africa
  1. Tez No: 714880
  2. Yazar: MURAT HAN CANPOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Uluslararası İlişkiler, Education and Training, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Güç, Kamu Diplomasisi, Yumuşak Güç, Education, Power, Public Diplomacy, Soft Power
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Kamu Diplomasisi kavramı 1965 yılında Tufts Üniversitesi Fletcher Hukuk ve Diplomasi dekanı olan Edmund Gullion tarafından ortaya atılmıştır. İngilizce'de“Public Diplomacy”olarak geçen Kamu Diplomasisi, hedef ülke halkını doğrudan etkileyerek yapılması istenilen hedefler için alt yapı oluşturan ve yumuşak gücün üretilmesinde kullanılan araçlardan biridir. Eğitim alanı, kamu diplomasisi faaliyetleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu eğitim faaliyetleri içerisinde okul yapma, öğrenci değişimleri, burs verme, mesleki, akademik, askeri vb alanlarda yerinde eğitim verme, eğitim alanlarında yapılan iyileştirme gibi çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmalara istinaden dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Colin Powell“Ülkemiz için burada eğitim gören, geleceğin dünya liderlerinin dostluğunu kazanmaktan daha iyi bir servet göremiyorum”demiştir. Türkiye'nin Afrika ile olan ilişkileri 2000 yılından sonra ivme kazanmıştır. Afrika Kıtası'nda yapılan çalışmalar arasında eğitim faaliyetleri de bulunmaktadır. Kamu diplomasisi adı altında yapılan eğitim destekleri Türkiye için orta ve uzun vadede sonuçları alınması planlanan faaliyetlerdir. Bu çalışmada Türkiye'nin Afrika Kıtası'nda eğitim alanında yürütmüş olduğu kamu diplomasisi faaliyetleri anlatılarak, bu alanda daha başarılı çalışmaların yapılması maksadıyla Türkiye'nin Afrika ile olan ilişkilerine değinilip, Afrika'da eğitim alanında Türkiye için faaliyet yürüten kamu, kurum ve kuruluşlarının faaliyetleri hakkında bilgi verilmiş olup Türkiye'nin uzun vadede Afrika Kıtası'nda yumuşak gücünü artırmak için eğitim alanındaki kamu diplomasisi faaliyetlerinin nasıl daha iyi olabileceği üzerinde durularak analiz yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of public diplomacy was introduced in 1965 by Edmund Gullion, decan of law and diplomacy at Tufts University. Public diplomacy is one of the tools to create soft power and the infrastructure for the necessary goals by directly influencing the people of the target country. One of the most important fields of activity in public diplomacy is educational activites. These educational activites include school construction, student exchanges, granting scholarships, on-site training and improvement activities. Based on these studies, the US Secretary Of State Colin Powell said that“I can't see a better fortune for our country than to win the friendship of future world leaders who are educated here”. The importance of the issue was explained as follows by a high-level official of African origin; Relations between Turkey and Africa gained momentum after the year 2000. Educational activites are among the studies carried out in the African continent. Educational supports under the name of public diplomacy are planned by Turkey to have medium and long-term results. In this study, information is given about the public diplomacy activites that Turkey carries out jointly whith the public institutions and organizations in the African Continent, and it is tried to analyze how Turkey can better increase its soft power in the African Continent in the long run.