A post-pandemic reassessment of the new urbanism principles
Yeni şehircilik hareketi ilkelerinin pandemi sonrası yeniden değerlendirilmesi
- Tez No: 715024
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE MÜGE AKKAR ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
İnsanoğlunun yaşamak ve barınmak için kendisine fiziksel bir çevre yaratması önce oyma eylemi ile başlamış, daha sonra kurma ve inşa etmenin öğrenilmesiyle devam etmiştir. Oluşturulan bu fiziksel çevreler ihtiyaçlar doğrultusunda zaman içinde genişleyerek kentlere dönüşmüşlerdir. Kentlerin fiziksel formlarını etkileyen birçok faktör vardır. Tarihte kentler ve kentsel mekan tasarımı bu faktörlerin etkisiyle sürekli olarak değişime uğramıştır. Kentsel tasarım yazınında, kentlerin tasarımda dikkate alınması gereken faktörleri ve bu faktörlere bağlı olarak kentlerdeki değişimlerin nasıl olması gerektiğini tartışan çeşitli teorik yaklaşımlar bulunmaktadır. Bazı kentsel tasarım yaklaşımları birçok kişi tarafından benimsenerek bir akıma dönüşmüştür. 1980lerde ABD'de başlayan Yeni Şehircilik hareketi, belirli kurallar ve yaklaşımlar önererek ve teşvik ederek şehirlerin geleceği için bir vizyona sahip bu önemli hareketlerden biridir. Kentleri ve toplumların yaşam tarzlarını etkileyen ve değişikliklere neden olan faktörlerden biri de pandemilerdir. Tarih boyunca birçok pandemi yaşanmıştır. İnsanların yoğun bir şekilde etkileşimde bulunduğu yaşam alanları olan şehirler, hastalıkların yayılması için oldukça elverişlidir. Dolayısıyla, bu tür pandemi koşullarında insanların nasıl hareket etmesi gerektiği ve şehirlerin nasıl tasarlanması gerektiği önemli bir araştırma sorularıdır. Yeni Şehircilik ve pandemiler arasında bir ilişki kuran bu araştırma, COVID-19 pandemisi sonrası Yeni Şehircilik hareketinin tasarım ilkelerini ve stratejilerini yeniden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Öncelikle, sistematik yazın araştırması yöntemini kullanarak COVID-19 sonrası ve kentsel tasarım ile ilgili en çok bahsedilen konuları/kavramları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Daha sonra, COVID-19 sonrası dönemde mevcut ve gelecekteki şehirlerin tasarımında yeniden ele alınması gereken Yeni Şehircilik hareketinin kritik kavramlarını tartışarak yeniden değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
To live and take shelter, creating a physical environment for human beings first started with carving and then continued with the learning of constructing and building. These constructed physical environments expanded over time according to the needs and ultimately became cities. Several factors affect the physical forms of the cities. Some of these factors are directly related to human decisions, while others are independent of people. In history, cities and urban space design have continuously changed and transformed under the impacts of these factors. The literature of urban design includes several theoretical approaches debating the factors to be considered in urban design and how the changes in cities should be accordingly. Some urban design approaches have been transformed into a movement and embarked on by many people. The New Urbanism (NU) movement, which started in the United States in the 1980s, is one of these critical movements with a vision for cities future by proposing and promoting specific rules and approaches. Pandemics are factors that affect and causes changes in cities and the lifestyle of societies. There have been many pandemics throughout history. Cities, the living spaces where people interact intensively, are very suitable for diseases to spread. Hence, under the pandemic conditions, how people have to behave, and how cities should be designed are emerging research questions. This research aims to re-evaluate the design principles and strategies of the New Urbanism movement after the COVID-19 pandemic. First, it reveals the most mentioned topics related to post COVID-19 and urban design by using the systematic review method. Later, it seeks to understand which concepts of NU are compatible and incompatible with the revealed topics of the post-pandemic period. Finally, it discusses and re-evaluates the critical concepts of the NU movement that should be reconsidered in in the design of current and future cities for the post-COVID-19.
Benzer Tezler
- L'impact du travail à distance sur les femmes employées en col blanc: Une analyse dans le cadre de la société du risque
Uzaktan çalışmanın beyaz yakalı kadın çalışanlar üzerindeki etkisi: Risk toplumu bağlamında bir analiz
FATMA SELİN BEKAR
Yüksek Lisans
Fransızca
2024
SosyolojiGalatasaray ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. FEYZA AK AKYOL
- Financial inclusion in Türkiye: A post pandemic descriptive study
Türkiye'de finansal katılım: Pandemi sonrası tanımlayıcı çalışma
SHOAIB MUHAMMAD
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
İşletmeAltınbaş Üniversitesiİşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA HAYRİ KOZANOĞLU
- Informality in global health governance
Küresel sağlık yönetişiminde informalite
ELİFNAZ YALÇINDAĞ
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Uluslararası İlişkilerKoç ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MERİH ANGIN
- The long-term impact of Covid-19 on human behaviour and psychology:A data mining study
Başlık çevirisi yok
SAMAR OMAR MOHAMED MANSOUR GARIDA SAMAR OMAR MOHAMED MANSOUR GARIDA
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolÜsküdar ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Assist. Prof. Dr. ROWANDA AHMED
- Üst gastrointestinal kanama etyolojisine COVID-19 pandemisinin etkisi
The effect of the COVİD-19 pandemic on the etiology of upper gastrointestinal bleeding
AYTAN GULMAMMADOVA
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2022
İç HastalıklarıSağlık Bilimleri Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MİNE ADAŞ