Üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı ile psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between internet addiction and psychological well-being levels of university students
- Tez No: 715504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Psikolojik İyi Oluş, Üniversite Öğrencileri, Internet Addiction, Psychological Well-being, University Students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Hayatın hemen hemen her aşamasında yararlanılan internetin aşırı kullanımıyla ilişkili olan internet bağımlılığı, bireyi toplumdan soyutlamaktadır. Aynı zamanda internetin bu aşırı kullanımı yalnızlaşan ve pasifleşen bireyler meydana getirerek, kişilerin günlük yaşantısında olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı internet bağımlılığı ve psikolojik iyi oluş ilişkisinin ne yönde olduğunun açığa çıkarılmasıdır. Alt amacı ise sosyodemografik değişkenlere göre internet bağımlılığı ile psikolojik iyi oluş arasında farklılık olup olmadığını tespit etmektir. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde Süleyman Demirel Üniversitesi'nde eğitim görmekte olan, 242'si kadın ve 152'si erkek olmak üzere 394 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, demografik bilgileri edinmek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin, internet bağımlılığı düzeylerini ölçmek için“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”ve psikolojik iyi oluş düzeylerini ölçmek amacıyla“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi (AFA), bağımsız örneklem t testi, korelasyon ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları sonucunda internet bağımlılığı ve psikolojik iyi oluş arasında negatif yönlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı psikolojik iyi oluş düzeyleri gelir, yaş, cinsiyet değişkenine göre farklılaşmamıştır. Gelecek beklentisi internet bağımlılığı düzeyine göre farklılaşma göstermezken, psikolojik iyi oluş düzeyine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Eğitim durumu değişkenine göre ise internet bağımlılığı psikolojik iyi oluş düzeylerinin farklılaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Internet addiction, which is associated with excessive use of the Internet, which is used in almost every stage of life, isolates the individual from the society. At the same time, this excessive use of the internet creates lonely and passive individuals and causes negativities in the daily life of people. The main purpose of this research is to reveal the relationship between internet addiction and psychological well-being. The sub-purpose is to determine whether there is a difference between internet addiction and psychological well-being according to sociodemographic variables. The research was carried out on 394 students, 242 female and 152 male, studying at Süleyman Demirel University in the fall semester of the 2021-2022 academic year. In the research,“Personal Information Form”created by the researcher was used to obtain demographic information. In addition, the“Internet Addiction Scale”was used to measure students' internet addiction levels, and the“Psychological Well-Being Scale”was used to measure their psychological wellbeing levels. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS 22.0 program. Exploratory factor analysis (EFA), independent sample t-test, correlation and one-way analysis of variance were used. As a result of the research findings, it was determined that there is a negative relationship between internet addiction and psychological well-being. University students' internet addiction psychological well-being levels did not differ according to income, age and gender. While future expectation did not differ according to the level of internet addiction, it was determined that it differed according to the level of psychological well-being. According to the educational status variable, it was determined that the psychological well-being levels of internet addiction differed.