Dijital bankacılık hizmetlerinin bankaların finansal performansına etkileri
Effects of digital banking services on financial performance of banks
- Tez No: 718681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İSLAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Bankacılık, Bankacılık Hizmetleri, Bankaların Finansal Performansı, Digital Banking, Banking Services, Bank Profitability, Financial Performance of Banks
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bilgi iletişim teknolojilerinin gelişimi, sosyal medya platformlarının oluşumu ile insanların internet kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu durum başta bankacılık olmak üzere birçok sektörü etkilemiştir. Bu açıdan bankacılık sektöründe önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bankalar ve finansal kuruluşlar müşterilere sunacakları hizmetlerde teknolojiyi kullanmaya yönelmiş ve çeşitli uygulamalar geliştirmiştir. Böylelikle dijital bankacılık hizmetleri müşterilerin kullanımına sunulmuştur. Müşteriler, dijital bankacılık hizmetleri sayesinde kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilme imkanına erişmiştir. Banka ve finans kuruluşlarının ürün ve hizmetlerde yapmış olduğu yenilikler, müşterilerin bu hizmetleri daha da çok talep etmelerine neden olmuştur. Bu doğrultuda bankacılık hizmet anlayışı ve hizmet şeklinde yaşanan gelişmeler, bankaların finansal performanslarını etkilemiştir. Bu çalışmada, dijital bankacılık hizmetlerinin, bankaların finansal performanslarına etkisi araştırılmıştır. Bu doğrultuda Türkiye Bankalar Birliği'ne kayıtlı bankalardan elde edinilen finansal veriler (toplam aktifler, para transferi, ödemeler, yatırım ve diğerleri) üzerinden dijital bankacılık hizmetlerinin bankaların finansal performansına etkisi incelenmiştir. Bu araştırmada ampirik analiz yöntemi kullanılmış, ekonometrik ve istatistiksel testler yapılmıştır. Bu bağlamda araştırmamızın analiz bölümünde elde edinilen bulgulardan yola çıkılarak, Türkiye'de bankaların sunduğu dijital bankacılık hizmetlerinin, bankaların finansal performanslarına pozitif etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of information and communication technologies and the formation of social media platforms, people's use of the internet has become widespread. This situation affected many sectors, especially banking. In this respect, important developments have been experienced in the banking sector. Banks and financial institutions have tended to use technology in the services they will offer to customers and have developed various applications. Thus, digital banking services were made available to customers. Thanks to digital banking services, customers have the opportunity to perform their banking transactions easily, quickly and securely. Innovations made by banks and financial institutions in products and services have caused customers to demand these services even more. In this direction, the developments in the banking service concept and service have affected the financial performance of the banks. In this study, the effect of digital banking services on the financial performance of banks was investigated. In this direction, the effect of digital banking services on the financial performance of banks was examined through the financial data (total assets, money transfer, payments, investment and others) obtained from banks registered to the Banks Association of Turkey. In this study, empirical analysis method was used, econometric and statistical tests were performed. In this context, starting from the findings obtained in the analysis section of our research, it has been observed that the digital banking services offered by banks in Turkey have positive effects on the financial performance of banks.