EFL instructors' emotions and emotional labor strategies during the Covid-19 pandemic in Turkey
Türkiye'deki İngilizce öğretim görevlilerinin Covid-19 pandemisi sırasındaki duygu ve duygusal emek stratejileri
  1. Tez No: 723794
  2. Yazar: NAZLINUR KEMALOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretmeni Duyguları, İngilizce Hazırlık Programları, Duygusal Emek, Duygusal Emek Stratejileri, English Language Teacher Emotions, English Language Preparatory Programs, Emotional Labor, Emotional Labor Strategies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu sıralı açıklayıcı karma metot araştırma çalışmasında, COVID-19 pandemisi sürecinde mesleğe yeni başlamış ve deneyimli İngilizce öğretmenlerinin gösterdikleri duyguları, öğrencileriyle etkileşim sırasında kullandıkları duygusal emek stratejileri ve deneyim yılının onlar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın ortamı, Ankara'da bulunan devlet ve vakıf üniversitelerinin İngilizce hazırlık okullarıdır. 156 katılımcı nicel çalışmaya katılmış ve öğretmenlerin olumlu ve olumsuz duygularını ve duygusal emek stratejilerini ele alan çevrimiçi bir anketi yanıtlamışlardır. On katılımcı ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada nicel bulgulara öncelik verilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler, bağımlı örneklem t-testi, bağımsız örneklem t-testi ve MANOVA'yı içeren nicel veri analizi IBM SPSS (28) aracılığıyla, nitel veri analizi ise tematik analiz yaklaşımına göre el ile yapılmıştır. Bulgular, katılımcıların olumsuz duygulara göre anlamlı ölçüde daha sık olumlu duygular sergilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca, yüzeysel rol yapma ve derinlemesine rol yapma stratejilerine kıyasla, daha sık olarak samimi duygular sergileme duygusal emek stratejisini kullanmışlardır. Deneyim yılı, olumsuz duyguların yaşanması üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda, samimi duygular sergileme ve yüzeysel rol yapma stratejilerinin kullanımını da anlamlı şekilde etkilediği görülmüştür. Araştırma sorularına verilen cevaplar, görüşmelerin birebir deşifreleri ve kodlama süreçlerinden sonra sekiz ana tema çıkarılarak nitel bulgular üzerinden detaylandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This explanatory sequential mixed methods study investigated beginning and experienced English language instructors' emotions that they demonstrated, emotional labor strategies they used during interaction with their students, and the effects of years of experience on them during the COVID-19 pandemic were investigated. The setting for the study was English language preparatory schools of state and foundation universities located in Ankara, Turkey. One hundred fifty-six participants took part in the quantitative study and responded to an online questionnaire that addressed instructors' positive and negative emotions and emotional labor strategies. Follow-up semi-structured interviews were conducted with ten participants. Quantitative findings were given priority in this study. Quantitative data analysis, which included descriptive statistics, paired samples t-test, independent samples t-test, and MANOVA, was performed via IBM SPSS (28) while the qualitative data analysis was conducted manually according to the thematic analysis approach. Findings revealed that the participants demonstrated significantly more frequent positive emotions than negative ones. They also used expressing genuine emotions emotional labor strategy more than surface acting and deep acting. Years of experience had a significant effect on the experience of negative emotions. It also influenced the use of expressing genuine emotions and surface acting strategies. The answers to the research questions were elaborated on via the qualitative findings by extracting eight themes after the verbatim transcriptions of the interviews and the coding processes.