Yükseköğretimdeki Türk dili derslerinin yaratıcı ve bilimsel düşünme açısından değerlendirilmesi (Bolu AİBÜ örneği)
Evaluation of Turkish language lessons in university education in terms of advancing creative and scientific thinking (sample of AİBÜ Bolu)
  1. Tez No: 72464
  2. Yazar: ALİ TÜRKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anadili öğretimi, Yükseköğretim Türk Dili dersleri, Yaratıcı ve Bilimsel Düşünmenin Geliştirilmesi. Ali Türkel 128
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET yükseköğretimdeki turk dili derslerinin yaratici ve bilimsel düşünme açısından değerlendirilmesi (bolü a.i.b.ü. örneği) Türkel, Ali Yüksek Lisans Tezi Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı Doç. Dr. Sedat Sever Ocak, 1998, 128 sayfa Bu çalışmanın amacı anadili öğretiminin yükseköğretim düzeyindeki uzantısı olan Türk Dili derslerinin yaratıcı ve bilimsel düşünme davranışlarını ne ölçüde geliştirdiğini saptamaktır. Araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan sormaca A.İ.B.Ü.'nin değişik fakülte ve yüksekokullarında okuyan 382 öğrenciye ve Türk Dili dersine giren 8 öğretim elemanına uygulanmıştır. Verilerin toplanmasından sonra sayı, yüzde, aritmetik ortalama uygulanmış bunlar SPSS paket programında çözümlenmiştir. Sorun iki ana bölümde ele alınmış; birinci ana bölümde dersin kullandığı malzemelerin; ikinci ana bölümde öğretim elemanı tutumunun, ders içeriklerinin ve sınama durumlarının, öğrencilerin yaratıcı ve bilimsel düşünmelerine katkıları sorgulanmıştır. Birinci ana bölüm üç alt bölümde ele alınmış, şu sonuçlar elde edilmiştir; Birinci alt bölümde, Türk Dili dersinin öğrencilerde yazınsal nitelikli yapıtlarla ilgili yaratıcı ve bilimsel düşünme davranışlarını geliştir(e)mediği, ikinci alt bölümde öğretici nitelikli yapıtlarla ilgili yaratıcı ve bilimsel düşünme davranışlarını da geliştir(e)mediği, üçüncü alt bölümde ise dinleme ve konuşmaya dayalı yaratıcı ve bilimsel düşünme davranışlarının gelişmesine“az”katkıda bulunduğu saptanmıştır. 127İkinci ana bölümde“öğretim elemanı tutumu”ve“ders içeriklerP'nin öğrencilerin yaratıcı ve bilimsel düşünmelerine ”az“ katkıda bulunduğu ”sınama durumları"mn ise hiç katkıda bulunmadığı saptanmıştır. Bu saptamalarda öğrenci görüşlerinden hareket edilmiş, öğretim elemanı görüşlerinin bu düşüncelerden yer yer uzaklaştığı görülmüştür. Yükseköğretimdeki Türk Dili derslerinin, anadili öğretiminin temel amaçları arasında yer alan yaratıcı ve bilimsel düşünmeyi geliştirmeye katkıda bulunmadığı, bu katkının gerçekleşebilmesi için ders izlencelerinin ve kitaplarının ve derse yaklaşımın yenilenmesi gerektiği sonucuna varılmış ve derste yapılabilecek çalışmalara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF TURKISH LANGUAGE LESSONS IN UNIVERSITY EDUCATION IN TERMS OF ADVANCING CREATIVE AND SCIENTIFIC THINKING. (SAMPLE OF A.İ.B.Ü-BOLU) Türkel, Ali M. A. Department of Education and Teaching of Turkish Language Supervisor: Associate Prof. Dr. Sedat SEVER January, 1998, 128 pages The purpose of the research is to find out how Turkish Language lessons in university advance the students' creative and scientific thinking. The questionnaire developed by the researcher was applied to 382 students in AİBÜ who took Turkish Language lessons and 8 of their teachers who gave the lessons. Collected data were analyzed by using freguency distribution, per centage, aritmetic means through the SPSS for Windows package program, (statistical Package for Social Sciences) The problem was taken up in two main chapters. In the first chapter the contribution of lesson materials to advancing the students' creative and scientific thinking; m the second chapter the contribution of teachers' attitudes, lesson contents and examinations were searched. The first chapter is divided into three parts: In the first part of the first chapter, Turkish language lessons were found not providing students with creative and scientific thinking attitudes related to literary materials.lt was also found that the Turkish language lessons couldn't provide students with creative and scientific thinking related to lesson materials, morely educative like articles and scientific papers. 125The contribution of Turkish lessons to development of students creative and scientific thinking attitudes based on listening and speaking was found to be“little”. In the second part, the contribution of teachers' attitudes and lesson contents was found to be“little”. And examinations weren't found to make any contribution to the students creative and scientific thinking. While fixing the results, the students' opinions were taken into consideration and it was found that the teachers' ideas were partly away from the students' ideas. It was also seen that Turkish language lessons in the university didn't contribute to students' creative and scientific thinking which exists in the basic objectives of teaching of mother language to realize this contrilaution, lessons curricullum and books, and concerned peoples appeaach to tehe lesson are to be renaved. KeyWords: Mother language teaching, Turkish Language lessons in university, Advance of Creative and Scientific Thinking. 126