Üniversite öğrencilerinde duygu düzenleme ve affetmenin psikolojik iyi oluş üzerine etkisi
The effect of emotion regulation and forgiveness on psychological well-being of university students
  1. Tez No: 727268
  2. Yazar: NUR EVŞAN DEMİRAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Affetme, Psikolojik İyi Oluş, Emotion Regulation, Forgiveness, Psychological Well-Being
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Araştırma, öncelikli olarak üniversite öğrencilerinde duygu düzenleme ve affetmenin psikolojik iyi oluşları üzerine etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Buna ek olarak bu düzeylerin duygu düzenleme, affetme ve psikolojik iyi oluş değişkenlerinin demografik değişkenler ile ilişkisini tespit etmeyi amaç edinmiştir. Çalışma kapsamında İstanbul'da Haliç Üniversitesi Sütlüce Kampüsü'nde öğrenim gören 421 üniversite öğrencisine“Kişisel Bilgi Formu”,“Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği”,“Heartland Affetme Ölçeği”ve“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”uygulanmıştır. Toplanan verilerin analizinde SPSS-22 kullanılmıştır. Analizlerde üniversite öğrencilerinin duygu düzenleme ve affetme düzeylerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile pozitif yönlü ilişkiye sahip olduğu sonucu elde edilmiştir. Bu ilişki duygu düzenleme, affetme ve psikolojik iyi oluş düzeylerine ait alt boyutlarda da mevcuttur. Üniversite öğrencilerinin duygu düzenleme ve affetme düzeylerinin psikolojik iyi oluş düzeyi üzerine etkisi incelendiğinde modelin anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın, ileride yapılacak olan duygu düzenleme affetme ve psikolojik iyi oluş konuları üzerine yapılacak çalışmalara kaynak niteliğinde olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research primarily aims to determine on the psychological well-being of emotion regulation and forgiveness in university students. In addition, it aims to determine the relationship of these levels' emotion regulation, forgiveness and psychological well-being variables with demographic variables. Within the scope of the study,“Personal Information Form”,“Cognitive Emotion Regulation Scale”,“Heartland Forgiveness Scale”and“Psychological Well-being Scale”were applied to 421 university students studying at Haliç University Sütlüce Campus in Istanbul. SPSS-22 was used to analyze the collected data. In the analysis, it was found that the emotion regulation and forgiveness levels of university students had a positive relationship with their psychological well-being. This relationship is also present in sub-dimensions of emotion regulation, forgiveness, and psychological well-being. When the effect of university students on emotion regulation and forgiveness levels was examined, the model reached a meaningful result. The study is intended to serve as a resource for future research on emotion regulation forgiveness and psychological well-being studies.