Fazla çalışma ve ispatı
Overworking and proof
  1. Tez No: 728432
  2. Yazar: BETÜL HAMİDE CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BURCU SAVAŞ KUTSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Süreleri, Fazla Çalışma, Fazla Sürelerle Çalışma, Fazla Çalışma Ücreti, Fazla Sürelerle Çalışma Ücreti, Serbest Zaman, İspat, İspat Araçları, Working Hours, Overtime Work, Overtime Works Fees, Free Time, Proof, Tools of Proof
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Fazla sürelerle çalışma ve fazla çalışma işçinin haftalık çalışma süresini aşan çalışmalardır. Bu kapsamda 4857 sayılı İş Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde işçinin sağlığının ve güvenliğinin korunması amacı ile çalışma sürelerine birtakım sınırlamalar öngörülmüştür. Ancak uygulamada kanunda öngörülen ya da sözleşmelerle kararlaştırılan çalışma sürelerine uyulmadığı ve ayrıca işçinin yaptığı fazla sürelerle çalışma ve fazla çalışmaların karşılığının verilmediği sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle, işçiler hak ettikleri karşılığı dava yolu ile talep etmek zorunda kalmaktadırlar. Dolayısıyla, mahkeme nezdinde işçilerin fazla sürelerle çalışma ile fazla çalışma yaptıklarının veya bu çalışmaların karşılığının verildiğinin ispat mecburiyeti gündeme gelmektedir. Nitekim çalışmamızda fazla sürelerle çalışma ve fazla çalışma kavramları ile bu tür çalışmaların yapıldığını ve karşılıklarının sağlanıp sağlanmadığını ortaya koyan ispat araçları incelenmiş olup bu araçların ispat değeri Yargıtay'ın benimsemiş olduğu esas ve ölçütler çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Overtime work is work that exceed the weekly working time of the employee. In this context, the Labor Law No. 4857 and related regulations provide for a number of limitations on working hours in order to protect the health and safety of the employee. However, in practice, it is often observed that the working hours prescribed by law or agreed by contracts are not respected, and also that the overtime work done by the employee is not provided for. Therefore, workers are forced to claim the wages they deserve through litigation. Thus, before the court, the obligation to prove that the workers have done too much work with working for too long periods of time or that these works have been paid for is being raised. As a matter of fact, in our study, the concept of overtime work and the proof tools that reveal that such work has been done and whether its provision has been provided has been examined. In addition, the value of proof tools has been evaluated within the framework of the principles and criteria adopted by the Supreme Court.