Üniversite mezunu genç işsizlerin mesleki eğitim programlarına bakışı: İŞKUR Bayrampaşa Hizmet Merkezinde bir inceleme
The perspective of the unemployers who graduated from university on vocational training programs: A research in İSKUR Bayrampasa Service Center
- Tez No: 732188
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY GÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Genç İşsizliği, Üniversite Mezunu Genç İşsizliği, İŞKUR, İEP, MEK, Youth Unemployment, University Graduate Youth Unemployment, İŞKUR, İEP, MEK
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve Çalışma İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş, ikinci bölümde işsizlik, işsiz, istihdam, istihdam türleri, işsizlik türleri, genç kavramı, genç işsizlik kavramı, genç işsizliğinin özellikleri ve yapısı konularına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, genç işsizliğinin Türkiye de ve dünyada ki görünümü, nedenleri ve sonuçları üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise, üniversite mezunu genç işsizliğinin, Türkiye de ve dünyada görünümü, nedenleri sonuçları ile üniversite mezunu genç istihdamında uygulanan istihdam politikalarına yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise, İŞKUR' un üniversite mezunu gençlerin istihdamında uyguladığı politika ve projelere yer verilmiştir. Altıncı bölümde ise İŞKUR'a müracaat eden genç üniversite mezunlarının MEK ve İEP programlarını değerlendirdikleri sorulardan oluşan bir görüşme uygulaması vardır. Yedinci bölüm ise sonuç ve önerilerden oluşmaktadır. Bütün bunlar yapılırken, ikinci bölümde sayılan kavramlar farklı alıntılar yapılarak tanımlanmaya çalışılmış ve karşılaştırma yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise yine farklı kaynaklardan alıntı ve kişisel yorumlarla nedenler, sonuçlar yazılmış ve istatistiki bazı veriler ve ülke karşılaştırmalarıyla da yorumda bulunulmuştur. Dördüncü bölümde yine kaynaklar yardımıyla, üniversite mezunu bireylerin Türkiye'de ve dünyadaki işsizlik durumları istatistiki veriler, kıyaslamalar ile yorumlanmıştır. Dünyadan ve ülkemizden çeşitli istihdam politikaları alıntılar yardımıyla yorumlanmıştır.Beşinci bölümde ise İŞKUR politikaları ayrıntılı olarak alıntı yapılan kaynak ve kendi yorumlarımızla açıklanmıştır. Ardından MEK ve İEP programının etkililiğinin araştırıldığı çalışma ile katılımcılarla görüşme yapılmış ve verdikleri cevaplar kayıt altına alınarak. Bir takım sonuç ve önerilere ulaşılmıştır. Daha sonra ise sonuçlar analiz edilmiştir. Çalışmamızda, neden genç işsizliği ve üniversite mezunu genç işsizliği var? Olumsuz sonuçlar ülkelere ve bireylere nasıl yansıyor? Ve bugüne kadar ne gibi çözümler olmuş? Uygulanan çözümler faydalı olmuş mu? Uygulanan politikalarda ne gibi eksiklikler var? Yeni politikalar nasıl olmalı gibi sorulara cevap aranmıştır. Dünyada ve ülkemizde üniversite mezunu istihdamı problemli ayrıca istihdam için önemli bir kesimdir. Bu sebeple uygulanacak her politika değerli ve sürekli güncellenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
This study consists of seven chapters.In the first chapter is entrance, ın the second chapter, unemployment, types of employment, concept of youth unemployment, characteristics, and structure of youth unemployment are given. In the third chapter, the appearance causes and consequences of youth unemployment in Turkey and in the world are emphasized. In the fourth chapter, the appearance of university graduated youth unemployment in Turkey and in the world, its causes and consequences, and employment policies applied in university graduated youth employment are given. In the fifth chapter, the policies and projects implemented by İŞKUR in the employment of university graduates are given. In the sixth chapter, there is a conducted interview consisting of questions in which young university graduates who apply to İŞKUR evaluate the MEK and IEP programs.And ın the last chapter we have obtained some results and suggestions. While doing all this, the concepts listed in the second chapter were tried to be defined by making different quotations and comparisons was made. In the third chapter, reasons and results were written with quotes from different sources and with the individual interpretations, and comments were made with some statistical data and country comparisons. In the fourth chapter, the unemployment status of university graduates in Turkey and in the world is interpreted with statistical data and comparisons, again with the help of sources. Various employment policies from the world and Turkey have been interpreted with the help of quotations. In the fifth chapter, İŞKUR policies are explained in detail with the cited source and the individual comments. Then, the effectiveness of the MEK and IEP program was investigated by the interview with participants and their answers were recorded. A number of conclusions and recommendations have been reached.Then, we have criticized the results. Why there are youth unemployment and university graduate youth unemployment in our study? How do negative results affect countries and individuals? And what solutions have there been so far? Did the implemented solutions work? What are the deficiencies in the implemented policies? What should the new policies look like? Answers to these questions were sought. In the world and in Turkey, university graduated employment is an important problem and the employment of this group is critical. For this reason, every policy to be implemented is valuable and must be constantly updated.