Türkiye'deki uygulamalar çerçevesinde devalüasyonun dış ticaret üzerindeki etkisi
Foreign trade effect of devaluation by in Turkey actions
- Tez No: 73400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS ŞIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZ OZU TÜRKİYE'DEKİ UYGULAMALAR ÇERÇEVESİNDE DEVALÜASYONUN DIŞ TİCARET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Hülya Kuşçuoğlu İktisat Anabilim Dalı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temmuz 1998 Danışman: Doç. Dr. İlyas Şıklar Dışa açılmanın doğal sonucu olarak, dünya ekonomisi ile bütünleşme bir amaç olarak saplanmıştır. Bu çerçevede dış ticaret önemli bir etkendir. Buna göre, dışa açık ve dünya ekonomisi ile bütünleşmeyi amaçlayan bir programın başarısında, dolayısıyla ihracatın artmasında döviz kuru önemli bir değişkendir. Bu bağlamda, Türkiye özellikle 1980 sonrasında ekonomisinin dışa açılmasını ve dünya ekonomisi ile entegrasyonunu sağlamak amacıyla, dışa açık ve liberal bir ekonomik model uygulamıştır. Bu dönemde ithalat serbestleştirilirken, ihracat teşvik edilmiştir. Dış ticaret açığı Türkiye ekonomisinin günümüzde de önde gelen sorunlarından biridir. 1998'e gelindiğinde ihracatta plan hedeflerinin gerisinde kalındığı ve dış ticaret açığının büyüdüğü görülmekledir. Türkiye'de bu sorunun yoğunluk kazanmasıyla yaşanan döviz darboğazı dönemlerinde görülen uygulama devalüasyon olmuştur. Bu çalışmada, dış ticaret açığını giderici bir önlem olarak devalüasyonların, dış ticareti hangi koşullar altında ve ne yönde etkilediği araştırılmıştır. Bu amaçla, Türkiye'deki uygulamalar incelenmiş, bunu destekleyici bir unsur olarak istatistiki bir çalışına yapılmış ve izlenen politikaların başarısının alınan kararların teorik içeriğiyle yakından ilgili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As a natural result of opening doors lo the foreign countries, integration with world economics is determined as a target. In this sense foreign trade is a cincini aspect. Accordingly foreign exchange rate is an important variable both in succeed of a program which aims integration with world economics and consequently in increase of export. In this sense Turkey has applied an open-door and liberal model in order to maintain an open-door in its economy as well as an integration with the world economy particularly after 1980. During this period export was encouraged whereas import was liberated. Foreign trade deficit is one of the influential challanges even today. By the late 1998, it was observed that planned export target was behind the schedule and there was a growth in deficit. The application observed in the period of foreign exchange crisis as this problem gained importance intensively turned out to be devaluation. In this study, it was researched under which circumstances and in which way was the foreign trade influenced by the devaluation as a remedy to deficit. With this aim, the applications in Turkey have been observed and a statistical study was done as a factor supplying this and it was concluded that the success of the applied policies were closely related with the thcoratical content of the decisions made.
Benzer Tezler
- Enflasyonla mücadelede istikrar politikaları
Başlık çevirisi yok
BİLGİN ORHAN ÖRGÜN
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
EkonomiMarmara Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. OSMAN ZEKAYİ ORHAN
- The minority concept and the minority rights in the EU and Turkey
Azınlık kavramı ve AB'de ve Türkiye'de azınlık hakları
DUYGU MENCİK
- Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkı ve Özgürlüğü
The right and the freedom of assembly and demonstration
GÜL ÜMİT ERTÜRK
- Avrupa İnsan Hakları Sözlşemesine göre toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğünün kapsamı ve Türkiye'deki uygulamalar
The content and applications in Turkey of meeting and demonstration freedom according to the Europen Human Rights Convention
TUNCAY TAŞKAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
Kamu YönetimiMuğla ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. NACİ DOĞAN