Matematik tarihi temelli hikayelerin geliştirilmesi: İlkokul örneği
Development of mathematics history based stories: Primary school example
  1. Tez No: 734969
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Tarihi, Hikaye, Matematik Öğretimi, İlkokul, Toplama İşlemi, Çıkarma İşlemi, History of Mathematics, Story, Teaching Mathematics, Primary School, Addition, Subtraction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Matematik hayatımızın hemen hemen her alanında karşımıza çıkan bir bilim dalıdır. Hayatımızda önemli bir yere sahip olan matematik insanın, insanlığın ve toplumların gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Bununla bağlantılı olarak matematik eğitiminin nitelikli bir şekilde gerçekleştirilmesi önem kazanmıştır. Şüphesiz nitelikli bir eğitim temel eğitim aşamasında başlamaktadır. Bu bakımdan ilkokul öğrencileri eğitim-öğretim için kritik bir dönemde bulunmaktadır. Bu kritik dönemde çocukların nitelikli bir matematik öğrenimi gerçekleştirebilmeleri için nitelikli bir matematik eğitimiyle karşılaştırılmaları gerekmektedir. Matematik eğitiminin anlamlı düzeyde ve etkin bir şekilde gerçekleşmesi için birçok çalışma yapılmaktadır. Matematik eğitiminde matematik tarihi kullanımı ve matematik eğitiminde hikaye kullanımı da bu çalışmalar içerisinde yer almakla birlikte bu iki başlık bir çok araştırmaya ayrı ayrı konu olmuştur. Fakat bu iki çalışma alanının birleştirilerek ilkokul kademesinde ele alındığı bir araştırmaya rastlanmamıştır. Dolayısıyla matematik eğitiminde matematik tarihi kullanımının ve matematik eğitiminde hikaye kullanımının birleştirilerek ilkokul düzeyine uyarlanması önemli görülmüştür. Bu çalışmada ADDIE tasarım modelinin Analiz, Tasarım, Geliştirme, Uygulama ve Değerlendirme aşamalarından yararlanılarak ilkokul matematik eğitiminde kullanılabilecek Matematik Tarihi Temelli Hikayeler geliştirilmiştir. Dolayısıyla bu çalışma bir tasarım ve geliştirme çalışmasıdır. Bu çalışmada dört işlem becerilerinin gelişimi için kritik dönemde olan ilkokul 2. sınıf öğrencilerine yönelik toplama ve çıkarma konularını kapsayan Matematik Tarihi Temelli Hikayeler geliştirilmiştir. Tasarım ve Geliştirme çalışmaları son yıllarda eğitim alanında sıkça başvurulan ve eğitim süreçlerinin en etkili şekilde nasıl düzenlenebileceğini sorgulayan ve eğitim-öğretim süreçlerinde yeni bir materyal ortaya koymayı amaçlayan bir araştırma yaklaşımıdır. Çalışma öğretim tasarım yaklaşımlarından olan ADDIE Tasarım Modelinin Analiz, Tasarım, Geliştirme, Uygulama ve Değerlendirme aşamalarından yararlanılarak dizayn edilmiştir. Çalışmanın aşamalarına göre çalışmaya sınıf öğretmenleri, çocuk edebiyatı uzmanları, matematik tarihi uzmanları, dil bilgisi uzmanları, alan uzmanları, ilkokul 2. sınıf öğrencileri katılmıştır. Çalışmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen toplam 9 veri toplama aracıyla birlikte toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Hikaye Değerlendirme Formlarından elde edilen veriler frekans tablosu oluşturularak yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda ilkokul düzeyinde toplama ve çıkarma işlemi öğretiminde, matematik tarihinin ilkokul öğrencilerine sezdirilmesinde ve serbest okuma metni olarak kullanılabilecek ilkokul 2. sınıf toplama ve çıkarma işlemlerine yönelik 15 Matematik Tarihi Temelli Hikaye elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mathematics is a branch of science that we encounter in almost every aspecet of our lives. Mathematics, which has an important place in our lives, has played an important role in the development of people, humanity and societies. In connection with this, it has gained importance that mathematics education is carried out in a qualified way. Undoubtedly, a qualified education starts at the basic education stage. In this respect, primary school students are in a critical period for education. In this critical period, children should be compared with a qualified mathematics education so that they can perform a qualified mathematics education. Many studies are carried out in order to carry out mathematics education at a meaningful and effective level. Although the use of history of mathematics in mathematics education and the use of stories in mathematics education are alsı included in these studies, these two titles have been the subject of many studies separately. However, no study was found in which these two fieslds of study were combined and discussed at primary school level. Therefore, it was considered important to combine the use of history of mathematics in matmematics education and the use of stories in mathematics education and adapt it to primary school level. In this study, Mathematics History Based Stories that can be used in primary school mathematics education were developed by using the Analysis, Design, Development, Implement and Evaluation stages of the ADDIE design model. Therefore, this study is a design and development study. In this study, Mathematics History-Based Stories covering addition and subtraction were developed for primary school 2nd grade students who are in a critical period fort he development of four operation skills. Design and Development studies are a research approach that has been frequently used in the field of education in recent years and that questions how education processes can be organized in the most effective way and aims to reveal a new material in education-teaching processes. The study was designed by using the Analysis, Design, Development, Implement and Evaluation stages of the ADDIE Design Model, whivh is one of the instructional design approaches. Classroom teachers, children's literature experts, mathematics history experts, grammar experts, field experts and primary school 2nd grade students participated in the study according to the stages of the study. In the study, data were collected with a total of 9 data collection tools developed the researsher. Content analysis method was used in the analysis of the data. The data obtained from the Story Evaluation Forms were interpreted by creating a frequency table. As a result of the study, 15 Mathematics History Based Stories were obtained for primary school 2nd grade addition and subtraction operations that can be used as a free reading text in teaching addition and subtraction at primary school level, to impart the history of mathematics to primary school students and as a free reading text.