Transkranial doppler ile sistemik pulmoner şantlı siyanotik-nonsiyanotik çocuklarda tam düzeltici cerrahi tedavinin serebral kan akım hızlarına etkileri
The effects of total corrective surgical treatment on cerebralhaemodynamics measured by transcranial doppler ultrasonography inpaediatric patients with systemic-pulmonary shunts
  1. Tez No: 739537
  2. Yazar: NEŞE GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: transkraniyal doppler, sistemik-pulmoner şantlar, serebral
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Serebral kan akımı (CBF), çeşitli güçlü mekanizmalar tarafından titizlikle düzenlenir. Kardiyak çıktıdaki hem akut hem de kronik değişikliklerin CBF'de değişikliklere neden olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, sistemik-pulmoner şantları olan siyanotik ve non-siyanotik pediatrik hastalarda total düzeltici cerrahi tedavinin serebral hemodinami üzerine kronik etkilerini belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya 6 ay-2 yaş(17) ve 2-6 yaş(17) arasında sistemik-pulmoner şantlı toplam 34 hasta alındı. Orta serebral arter (MCA) akım hızı ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası olmak üzere iki kez transkraniyal Doppler (TCD) ultrasonografi ile ölçüldü. Bulgular: Hastaların 6 ay-2 yaş ve 2-6 yaş arasında akım hızları arasında fark yoktu. Siyanotik hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası MCA akımları karşılaştırıldığında PI, RI ve S/D değerleri açısından anlamlı fark görüldü. Polisitemik hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası MCA akımları karşılaştırıldığında Vs, Vm, Vd, RI, PI ve S/D değerleri açısından fark yoktu. Sonuç: Sistemik-pulmoner şant tedavisi sonrasın da polisitemik hastalarda serebral otoregülasyonun bozuk olduğunu düşünüyoruz; bu nedenle polisitemi gelişmeden önce kardiyak düzeltme ameliyatı yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Cerebral blood flow (CBF) is meticulously regulated by various powerful mechanisms. Both acute and chronic changes in cardiac output have been shown to cause changes in CBF. In this study, we aimed to determine the chronic effects of total corrective surgical treatment on cerebral haemodynamics in cyanotic and non-cyanotic paediatric patients with systemic-pulmonary shunts. Method: A total of 34 patients with systemic-pulmonary shunts were included in the study, and the patients were between the ages of 6 months and 2 years(17) and between the ages of 2 and 6 years(17). The middle cerebral artery (MCA) flow velocity was measured by transcranial Doppler (TCD) ultrasonography twice, preoperatively and postoperatively. Results: There was no difference between the flow velocities of the patients between the ages of 6 months and 2 years and 2 and 6 years. When the preoperative and postoperative MCA flows of cyanotic patients were compared, a significant difference was observed in terms of PI, RI and S/D values. When the preoperative and postoperative MCA flows of polycythemic patients were compared, there was no difference in terms of Vs, Vm, Vd, RI, PI and S/D values. Conclusion: We think that cerebral autoregulation is disrupted in patients with systemic-pulmonary shunts who develop polycythemia; therefore, cardiac correction surgery should be performed before the development of polycythemia.