Limited şirket müdürlerinin hukuki sorumluluğu
Legal responsibilility of limited company directors
- Tez No: 739846
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAĞLAR EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Limited şirketler, idare ve temsil organı, müdürler, müdürler kurulu, sorumluluk, Limited companies, administration and representation, directors, board of directors, responsibility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Limited şirketler, ülkemizde en sık karşılaşılan şirket türüdür. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe girdiği 01.07.2012 tarihinden sonra limited şirketlerde birçok yeni düzenlemeyi beraberinde getirmiştir. Limited şirketler, tüzel kişiliğe haiz olmaları sebebiyle organları aracılığıyla varolurlar. Limited şirketlerde genel kurul ve müdür / müdürler kurulu olmak üzere 2 zorunlu organ mevcuttur. Limited şirketleri yönetmek ve temsil etmekle yetkili organ müdürler kuruludur. 6102 sayılı TTK ile, limited şirketlere ilişkin yeni düzenlemeler öngörülmüş olsa da, anonim şirketlere ilişkin hükümlerin çoğu atıf yolu ile limited şirketlere uygulanmaktadır. Çalışmamız, müdürlerin niteliklerini, müdürlük sıfatını kazanma yol ve süreçlerini, görev ve sorumluluklarını doktrindeki görüşler çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Limited companies are the most common type of company in our country. After the date of 01.07.2012, when the Turkish Commercial Code No. 6102 came into force, it has brought many new regulations in limited companies. Limited companies are legal entities. For this reason, they exist with their organs. In limited companies, there are 2 obligatory units called the general assembly and the board of directors. Board of directors is authorized to manage and represent limited companies. Although new regulations regarding limited liability companies are foreseen in the Turkish Commercial Code No. 6102, Most of the provisions regarding incorporated companies are applied to limited companies by reference. Our study aims to examine the qualifications of the directors, the ways and processes of gaining the title of directors and their duties and responsibilities within the framework of the views in the doctrine.