Farklı tekniklerle planlanan göğüs duvarı ışınlamalarında cilt yüzeyi dozunun dozimetrik olarak karşılaştırılması
Dosimetric comparision of surface dose in chest wall irradiations planned with different techniques
  1. Tez No: 740499
  2. Yazar: FATMA ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUHEYLA AYTAÇ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radyasyon Onkolojisi, Physics and Physics Engineering, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Bolus, Meme kanseri, Mosfet, Radyoterapi, Rando Fantom, Tedavi Planlama, Bolus, Breast Cancer, MOSFET, Radiotherapy, Rando Phantom, Treatment Planning
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada göğüs duvarı ışınlamalarında hasta cildinin aldığı yüzey dozunun farklı tekniklerle yapılan planlamalarda elde edilen değerler ile ölçüm sonucu elde edilen değerlerin kıyaslanması amaçlanmıştır. Rando fantomun boluslu ve bolussuz olmak üzere Bilgisayarlı Tomografi (BT) de iki farklı görüntülemesi yapıldı ve konturlama sistemine aktarıldı. Göğüs duvarına benzer şekilde hedef hacim ve kritik organlar çizildi, planlama sistemlerine aktarıldı. Varian True Beam Milenyum lineer akseleratör tedavi cihazında 3BRT, IMRT, VMAT, Accuray Radixact TomoTherapy tedavi cihazında ise Helikal tedavi planlamaları hazırlandı. Onaylanan planlar tedavi cihazlarında rando fantom üzerinde belirlenen noktalara MOSFET yerleştirilerek ışınlandı ve cilt yüzeyi dozu ölçümleri alındı. Tedavi planlama sisteminde okunan cilt yüzeyi dozları ile mosfet ile okunan cilt yüzeyi dozları karşılaştırıldı. Planlama tekniğinden bağımsız işaretlenen noktaların ölçüm sonuçları ile planlamadan elde edilen veriler arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık yoktur(p > 0.05). Boluslu rando fantom üzerinde çalışılan farklı tedavi tekniklerinde planlamalarda tüm tekniklerinde hedef doza yakın sonuçlar elde edilmiştir. Bolussuz planlamalarda ise tomotherapy ile yapılan planlamada cilt yüzeyi dozu reçete dozuna en yakın değerlere sahiptir. Bolussuz rando fantom üzerinde çalışılan farklı tedavi tekniklerinden elde edilen ölçüm sonuçlarının ortalamaları arasında anlamlı farklılık yoktur (p=0.075). Fakat ölçülen değerlerin ortalama ve standart sapma değerlerine göre 5.000 cGy doza en yakın olan Helikal tekniktir. VMAT planlamadan elde edilen ölçüm sonucu ise reçete dozuna göre en düşük doza sahiptir. Planlama algoritmaları cilt yüzeyi dozunu öngörmede güvenilir bulunmuştur. Cilt yüzeyi dozu her iki durumda da Helikal planlama tekniğinde reçete dozuna en yakın, VMAT planlama tekniğinde ise en düşüktür. Bu durum cilt yüzeyi dozunun yüksek tutulması istenildiği durumda göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
From this point of view, it is aimed to compare the calculated dose of the patient in the planning with the values obtained in the planning with different techniques and the values obtained from the measurement. Two different imaging of the Rando phantom in Computed Tomography (CT), with bolus and without bolus, were performed and transferred to the contouring system. Similar to the chest wall, the target volume and critical organs were drawn and transferred to the planning systems. 3BRT, IMRT, VMAT were prepared in the Varian True Beam Millennium linear accelerator therapy device, and Helical treatment plans were prepared in the Accuray Radixact TomoTherapy therapy device.The approved plans were irradiated by placing a MOSFET at the points determined on the rando phantom on the treatment devices, and skin surface dose measurements were taken. The skin surface doses read in the treatment planning system and the skin surface doses read with the mosfet were compared. There is no statistical difference between the mean values of the marked points on the plan and their measurements, independent of the planning technique (p > 0.05). In different treatment techniques studied on the bolus rando phantom, results close to the target dose were obtained in all techniques in planning. In planning without bolus, the skin surface dose has the closest values to the prescription dose in planning made with tomotherapy. There was no significant difference between the mean of the measurement results obtained from the different treatment techniques studied on the randomized phantom without bolus (p=0.075). However, according to the mean and standard deviation values of the measured values, the closest to 5000 cGy dose is the Helical technique. The measurement result obtained from VMAT planning has the lowest dose compared to the prescription dose. Planning algorithms were found to be reliable in predicting skin surface dose. In both cases, the skin surface dose is closest to the prescription dose in the Helical planning technique and the lowest in the VMAT planning technique. This should be taken into account when it is desired to keep the skin surface dose high.