Preeklampsili gebelerin anestezi yönetiminde akciğer ultrasonu bulgularının tanınmasında yapay zeka uygulamalarının etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of artificial intelligence in defining LUNG ultrasound findings in anesthesia management of preeclampsia
- Tez No: 741984
- Danışmanlar: PROF. DR. DUDU BERRİN GÜNAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, akciğer ultrasonu, yapay zeka, Preeclampsia, lung ultrasound, artificial intelligence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Genel veya rejyonel anestezi altında elektif/acil sezaryenle doğum yapacak preeklamptik gebelere preoperatif dönemde akciğer US ile yapay zeka destekli akciğer US uygulamalarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Preeklampsi tanılı ASA III-IV sınıfında 35 gebeye aynı anesteziyolog tarafından sekiz kadran standart akciğer US incelemesi preoperatif dönemde bir defa yapılarak B çizgilerinin varlığı araştırılmıştır. B çizgileri iki veya daha fazla akciğer alanında üç ve üzerindeki sayıda bulunduğunda, interstisiyel ödem olarak tanımlanmıştır. Yapay zeka destekli SmartAlpha Rievi 1300 yazılım programı ile B çizgilerinin tanısal doğruluğu saptanmıştır. Depolanan dijital görüntülerin tamamında yapay zeka destekli algoritma ile doğrulanmış B çizgileri, akciğer US konusunda deneyimli başka bir anestezi doktoru tarafından kör olarak değerlendirilerek raporlanmıştır. Olguların klinik özellikleri, laboratuvar parametreleri ve intraoperatif hemodinamik verileri akciğer US verileri ile değerlendirilmek üzere kaydedilmiştir. Preeklampsi tanılı 35 gebenin 34'ünde yapay zeka algoritması uygulayıcı ile aynı teşhisi koymuştur. Akciğer US paterni ile proteinüri varlığı ve preeklampsi şiddeti arasında anlamlı fark görülmemiştir. İntraoperatif SpO2 akciğer US'de fizyolojik düzeyde sıvı saptanan olgularda anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır (p=0.004). Şiddetli preeklamptik gebelere anlamlı düzeyde düşük miktarda kolloid infüzyonu yapılmış (p=0.006) ancak akciğer US paterni ile intraoperatif sıvı infüzyon miktarı karşılaştırıldığında gruplar arasında fark gözlenmemiştir. Sonuçta, preoperatif dönemde hafif veya şiddetli preeklampsi tanılı tüm gebelere uygulanabilecek akciğer US ile pulmoner interstisiyel ödem saptanmasa bile akciğerin sıvı yükünün değerlendirilmesine ve dolayısıyla intraoperatif sıvı yönetimi planlaması, hastaların klinik takibine katkı sağlar. Akciğer US'nin yapay zeka yazılımı eşliğinde uygulanması sayesinde sıklıkla acil koşullarda operasyona alınan preeklamptik gebelerin kliniğinin hızlıca değerlendirilmesi ve hatta bu konuda deneyim sahibi olmayan klinisyene kullanım kolaylığı imkanı sağlayacağını öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
We aimed to compare the preoperative lung US with or without artificial intelligence (AI) support in preeclamptic parturients underwent elective/emergency cesarean section under general or regional anesthesia. After ethic committeeapproval, standard lung US examination in eight quadrants was performed to search presence of B lines in 35 ASA III-IV parturients with preeclampsia by the same anesthesiologist. was during the examination. Interstitial edema was defined by recognition of the B lines in two or more lung areas. The digital images of B-lines verified with AI were evaluated blindly by another anesthesiologist experienced in lung US. The AI made the same diagnosis as the practitioner in 34 of 35 parturients diagnosed with preeclampsia. There was no significant correlation between the lung US pattern, the presence of proteinuria, and the severity of preeclampsia. Intraoperative SpO2 was found to be significantly lower in patients with physiological fluid in lung US. A significantly low amount of colloid infusion was administered to severe preeclamptic parturients, but no relationship was observed between the lung US pattern and the amount of intraoperative fluid infusion. Even if pulmonary interstitial edema is not detected by lung US, which can be applied to all pregnant women with mild or severe preeclampsia in the preoperative period, it contributes to the evaluation of lung fluid load. We predict that the application of lung US with artificial intelligence software will provide an opportunity for preoperative evaluation of preeclamptic parturients, and even provide ease of use to the clinician who has no experience in this field.