Sağlık çalışanlarının iş güvenliği ikliminin iş güvenliği performansına etkisi
Impact of healthcare professionals on work safety climate and work safety performance
- Tez No: 745504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Health Care Management, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, İş Güvenliği İklimi, Performans, Occupational Health, Occupational Safety, Occupational Safety Climate, Performance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kuruluşlardaki İSG Liderliği, Kültürü ve İkliminin iş kazaları nedenlerini anlamada ve bunları öngörmedeki önemi anlaşılmaya başlanılmıştır. Olumlu bir İSG İkliminin oluşmasında büyük etkiye sahip olan İSG Liderliği aynı zamanda İSG Davranışları konusunda da belirleyici bir rol oynamaktadır. Güvenlik iklimi ve güvenlik performansı alanlarında gerçekleştirilen literatür incelendiğinde oldukça az kaynağa rastlanmaktadır. Ayrıca sağlık çalışanları üzerinde güvenlik ikilimi ve güvenlik performansı değerlendirmesinin yapılmadığı da tespit edilmiştir. Bu sebeple sağlık çalışanları üzerinde gerçekleştirilmiş olan bu araştırmanın literatüre katkı sağlayacağı düşüncesinden dolayı önemlidir. Bu çalışmanın iş sağlığı ve güvenliği ile birlikte sağlık alanlarına rehberlik edecektir.
Özet (Çeviri)
The importance of OHS Leadership, Culture and Climate in organizations in understanding and predicting the causes of occupational accidents has been understood. The OHS Leadership, which has a great influence on the formation of a positive OHS Climate, also plays a decisive role in OHS Behavior. When the literature in the fields of security climate and security performance is examined, quite a few sources are found. In addition, it has been determined that safety duality and safety performance assessment have not been performed on health professionals. Fort his reason, it is important because of the idea that this research on health employee will contribute to the literature. We believe that this study will shed light on and guide health areas together with occupational health and safety.