Pazarda çalışan kadınların yoksulluğu üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 749661
  2. Yazar: ŞEYDA MUMCULAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLICAN KALFA TOPATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın yoksulluğu, Atipik çalışma, Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, Yoksulluk, Pazarda çalışma, Pazaryerleri, Women poverty, Atypical work, Social gender inequality, Poverty, Working in marketplace, Marketplace
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yoksulluğun birçok boyutundan en derin şekilde etkilenen kadınlar, atipik çalışma şekilleri içerisinde yoksulluğun farklı şekillerini yaşamaktadırlar. Kadınların istihdamdaki oranı artsa bile, yoksulluklarının azaldığı söylenemez. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığını geçmişinden beri yaşayan kadın bu ayrımcılığın izlerini toplumda, sosyal hayatında ve çalışma hayatında da taşımaktadır. Bu çalışmada Denizli ve Bodrum pazarlarında çalışan otuz bir kadının yoksullukları, çalışma şartlarından, kazançlarını nasıl değerlendirdiklerine, sosyal hayatlarından, kendilerini nelerden yoksun hissettiklerine ve Covid-19 virüsü sebebiyle pandemi ilan edilen dönemde yaşadıkları zorluklara kadar çeşitli sorularla derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Yoksulluğun birden fazla boyutundan en derin şekilde etkilenen kadınların, atipik çalışma şekli olan pazarcılığı yaparken yoksulluğu hangi şekillerde yaşadıkları ve kadın olarak pazarcılık işinde zorlandıkları noktaları belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre pazarda çalışan kadınların düzensiz saatlerde çalıştıkları, evdeki rolleriyle birlikte güne erken başlamaları ve satışını yaptıkları ürünleri kendileri üretmeleri sebepleriyle zaman açısından yoksulluk yaşadıkları anlaşılmaktadır. Birçoğunun sosyal güvenceleri olsa bile geçim sıkıntısı nedeniyle primlerini ödeyecek fırsatları olmadığı, yalnızca pazarcılık yaparak geçinemedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle zaman ve gelir yetersizliği bakımından maddi ve manevi yoksulluğu yaşadıkları belirlenen kadınların büyük bir kısmının kendilerini yoksun hissettikleri ancak kendilerini yoksul görmedikleri bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The women who affected by various ways of poverty in a strong way, suffer with different types of poorness in atypical works. Even though employment rates are higher for women, it can't be said that poverty rates are decreasing. Women who have been troubled with social gender inequality for years, carries this discrimination's traces in society, in her social life and also in business life. In this study by the use of interview method with multiple questions it thoroughly researched thirty one women's poverty who works in Denizli and Bodrum's marketplaces, from working conditions, how they are spending their earning, what kind of things they feel like they are lacking to the difficulties they had to face in the period in which pandemic announced due to COVID-19 virus.It is aimed to determine the ways in which women who are most deeply affected by the multiple ways of poverty, living the poverty while working in the marketplace which is an atypical way of working style, and the points where they are struggling work in the marketplace as a woman. According to the results of the study it is understood that women who are working in the marketplace are working at irregular working hours, waking up early with the roles they have in their home and lacking time because they are producing the products they are selling themselves. It has been concluded that even though most of them has social insurances they dont have the opportunity to pay their premiums because of the financial difficulties they have, they can't make a living with only work in the marketplace. It was discovered that most of the women who are experiencing poverty as monetary and moral especially in terms of time and income are feeling shorn but doesnt consider themselves as poor.